MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чотири роки без амністії. Загрози Covid-19 в тюремній системі – правозахисний онлайн-клуб (АНОНС)

06.07.2020   
ХПГ-інформ
Правозахисний онлайн-клуб на тему «Заходи протидії поширенню Covid-19 у кримінально-виконавчій системі України» відбудеться 10 липня 2020 року о 10:00. Посилання на трансляцію в матеріалі.

10 липня 2020 року о 10:00 відбудеться Правозахисний онлайн-клуб на тему «Заходи протидії поширенню Covid-19 у кримінально-виконавчій системі України»

Центр громадянських свобод не забуває про традиції і під час карантину. Традиційні правозахисні клуби тимчасово переходять у новий онлайн формат.

У контексті поширення COVID-19 на території України все більше виявляється слабких місць в усіх сферах суспільного життя.
В Україні існує низка закладів закритого типу, зокрема, пенітенціарні установи (виправні колонії, СІЗО), куди і раніше доступ стороннім був обмежений. А тепер, в умовах карантину, і зовсім закритий.

Складність проблеми полягає в тому, що ці установи в Україні завжди відрізнялися неналежним ставленням до осіб, які в них утримуються, а також порушенням засадничих принципів прав людини, як-то: приниження людської гідності, катування та нелюдське поводження.
Цілком очевидно, що в складних умовах пандемії пенітенціарні установи не є пріоритетними закладами для держави, на які насамперед варто звернути увагу. Але саме держава несе повну відповідальність за особу, яка потрапляє до місць несвободи.

В ситуації поширення COVID-19 важливо розуміти масштаби наслідків неприйняття відповідних заходів, які спрямовані на запобігання поширенню вірусу в пенітенціарних установах. Адже, тісний контакт між ув’язненими у переповнених камерах може швидко перетворити ці місця на розсадники інфекції, що прирече на захворювання велику кількість утримуваних. Крім того, інфекція з установ може поширюватися на населені пункти, де знаходяться заклади несвободи, і такі масштаби можуть бути катастрофічними.

За таких умов держава мусить розглянути термінові заходи, спрямовані на «розвантаження» місць несвободи в різний спосіб – через амністію чи помилування або умовно-дострокове звільнення.

Чи можливе звільнення в’язнів як засіб запобігання пандемії COVID-19 задля пом’якшення наслідків хвороби?
Як забезпечити контроль за дотриманням прав мешканців місць несвободи? І чи отримують вони належне медичне забезпечення?
Чи спроможна Україна виконати рекомендації ВООЗ та Ради Європи?
Чи є супротив з боку адміністрацій закладів?

Про це та інше будемо говорити зі спікерами клубу:

Олена Висоцька  –  заступниця міністра юстиції (вірогідно);
Олександр Бакумов  –  народний депутат України (вірогідно);
Олександр Федорук  – заступник начальника Департаменту нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації Офісу Генерального прокурора України;
Євген Захаров  –  директор Харківської правозахисної групи;
Оксана Покальчук  – директорка Amnesty International Ukraine;
Михайло Романов – доцент кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, експерт;
Костянтин Автухов – доцент кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник.

Модераторка дискусії – Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод.

Захід відбудеться 10 липня 2020 року о 10:00. Орієнтовна тривалість заходу – 1,5 години.

Зареєструватися можна за посиланням

Захід буде он-лайн демонструватися тут.
Посилання на саму демонстрацію ми також надішлемо на пошту, яку ви вкажете при реєстрації.

За додатковою інформацією прохання звертатися до Ліліченко Марини, Центр громадянських свобод, за тел. 0972533875 або на електронну пошту [email protected]


Правозахисні Клуби організовуються Центром Громадянських Свобод та Коаліцією правозахисних організацій «Правозахисний Порядок Денний».
Клуби – це експертне місце спілкування про актуальні виклики прав людини. Ми ретельно обираємо тему кожного клубу та запрошуємо спікерів з різними точками зору. Нам важливо створити атмосферу виваженої та глибокої дискусії, якої так не вистачає нашому суспільству.


Публікація підготовлена за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Погляди, висловлені в цій публікації, належать авторам і можуть не збігатися з офіційною позицією Міжнародного фонду «Відродження»


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися