MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Білорусь: Четвертий день протестів. Ще один загиблий. Затримано українських правозахисниківВідкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян в МінськуБілорусь: Третій день протестівПрипинити поліцейське насильство в Білорусі! (Заява УГСПЛ і ХПГ)Білорусь: Стрілянина, вибухи, барикади. Загинув протестувальникУкраїнського журналіста побили в МінськуУ Білорусі відбулися сутички з силовиками. Є затримані та пораненіСпільна заява Міжнародного ПЕН-клубу та Білоруського ПЕН-центруБілорусь: Слідчий комітет зв’язав справи опозиціонерів та затриманих бойовиківЧастина затриманих у Білорусі бойовиків воювала на ДонбасіБілорусь: Під час протестів затримали більше ніж 300 людейНа святкуванні Дня Волі в Білорусі затримали більш ніж 120 людейБілорусь: Головні події 14 серпняЗатриманих у Білорусі українських правозахисників звільнили

Білорусь: Протести тривають

14.08.2020   
ХПГ-інформ
Ланцюги солідарности, страйки, вимоги припинити насилля силовиків щодо мирних демонстрантів. Почали звільняти затриманих. Повідомлення про нелюдське поводження в місцях утримання.

У столиці Білорусі 13 серпня продовжувалися масові протести, пов’язані з оголошенням Олександра Лукашенка переможцем на чергових президентських виборах, які відбулися у неділю 9 серпня.

Вже з ранку люди почали виходити на вулиці Мінська з квітами – стихійні марші відбувалися в різних районах столиці, автомобілісти підтримували демонстрантів сигналами.

Низка СМІ повідомила про стихійні страйки на багатьох підприємствах по всій країні. Зокрема, у Жодині на заводі БелАЗ – одному з щонайбільших підприємств країни.

У Гродні відбулася зустріч працівників великого підприємства «Гродножилбуд» з керівництвом підприємства й міста. Люди заявили, що залишаться на місцях, але працювати не будуть.

Робітники вимагають опублікувати протоколи голосування по всіх дільницях, перерахувати голоси, припинити насильство силовиків щодо мирних громадян.

Вночі стали випускати затриманих на акціях протесту в Мінську 9–12 серпня. Звільнені розповідали про побиття, знущання, відмову в медичній допомозі, голод і холод.

Фото: Влад Гридін (Радіо Свобода)


З різних кутків країни надходили повідомлення про жахливі тортури та побиття, які застосовувалися до затриманих.

Згідно з інформацією Верховного суду Білорусі, лише за 11 серпня в Мінську за адміністративними справами засудили більше ніж 500 людей. Штрафів немає, деяким давали 4 діб, деяким – 25, найбільше вироків на 15 діб.

У Жодині ввечері під час масової акції лікар швидкої повідомив, що в лікарні після побиття силовиками помер молодий хлопець. Мер міста, який приїхав на акцію, заявив, що це брехня, але пообіцяв прийти до лікарні подивитися на побитих. Він заявив, що в місті немає ОМОНу, є тільки внутрішні війська. З його слів, 13 серпня з ізолятора випустили 500 людей.

Після мітингу в Жодині. У марші взяли участь близько 700 людей


Надходять повідомлення про міліціянтів, які подають у відставку на тлі подій, що відбуваються, бо не хочуть виконувати злочинні накази.

Почали звільнятися співробітники державних ЗМІ, серед яких популярні ведучі й шоумени. Як вони заявляють, за власним бажанням.

Протести тривають. Вже сьогодні з самого ранку на вулиці Мінську вийшли медики і стали в «ланцюг солідарности». Страйкують підприємства.


Масові протести у Білорусі розпочалися ввечері, 9 серпня, після закінчення голосування на президентських виборах – люди були незадоволені нечесною виборчою кампанією. Повідомлялося про масові фальсифікації, деякі люди не могли проголосувати, бо через рекордну явку виборців на багатьох виборчих дільницях не вистачало бюлетенів.

За попередніми результатами, оголошеними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав близько 80 % відсотків голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихоновська – близько 10 %. Проте, за даними незалежних екзитполів, а також чесних учасників виборчих комісій, на багатьох дільницях Тихоновська перемогла Лукашенка.

Під час виборчої кампанії Світлана Тихоновська отримала широку підтримку, збираючи багатотисячні мітинги, яких Білорусь не бачила протягом багатьох років.

Демонстранти вийшли на протести попри відеозвернення кандидатки у президенти Світлани Тихоновської, записаній у будівлі ЦВК. У зверненні, зачитанім з папірця, Тихоновська закликала спинити протести. Цілком очевидно, що зробила вона це під потужним тиском, до якого вдалася чинна влада Білорусі. Зараз Тихонвська перебуває у Литві, її штаб стверджує, що туди її вивезли представники влади.

Теперішній президент О. Лукашенко керує державою 25 років. Жодні вибори президента (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року) не визнані вільними та справедливими на міжнародному рівні.


11 серпня Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини виступили з відкритим зверненням з вимогою припинити масове поліцейське насильство і повернутися до конституційного дотримання прав людини і основоположних свобод в Білорусі.

«Ми звертаємось із закликом дотримуватись принципу верховенства права, прав людини та плюралістичної демократії, які є фундаментом, на якому збудована сучасна вільна та демократична Європа, до якої має рухатись і приєднатись колись і вільна та демократична Білорусь», – зокрема мовиться у заяві.


Використано матеріяли білоруської служби Радіо Свобода, телеканалу Белсат

 Поділитися