MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Білорусь: Головні події 14 серпня

15.08.2020   
ХПГ-інформ
«Ланцюги солідарности» з самого ранку. Багатотисячні збори робітників великих підприємств. ЦВК оголосила остаточні результати виборів. Затриманих бойовиків «ПВК Вагнер» влада РБ повернула Росії. День пройшов без затримань.

Уніч з 13 на 14 серпня почали випускати затриманих у Мінську та Жодині. Звільнені розповідали про побиття, знущання, відмову в медичній допомозі, голод і холод. ЗМІ публікують світлини звільнених зі слідами жахливих тортур.

У Мінську вже десь з 7:00 почали з’являтися «ланцюги солідарности». З початком робочого дня стали надходити повідомлення про протести на підприємствах.

Тисячі працівників вийшли на територію «Гродно Азот», щоб зустрітися з керівництвом заводу та міста. Напередодні близько тисячі робітників цього великого хімічного підприємства пройшли маршем від заводу до центра міста. Перед цим тисячі людей підписали заяву про незгоду з результатами виборів. Як кажуть працівники, більша частина технологічних цехів не може спинити роботу, бо там безупинне виробництво. Коли спинити, можливі наслідки «аж до техногенної катастрофи».

«Гродна Азот» (фото: Радіо Свобода)


Кандидатка у президенти Світлана Тихоновська записала відеозвернення до білорусів – після вимушеного від’їзду з Білорусі це був її перший політичний виступ. У ньому вона закликала голів міськвиконкомів організувати 15 та 16 серпня мирні акції в білоруських містах.

«Там, де комісії порахували сумлінно, моя підтримка склала від 60 % до 70 %, а в Новій Боровій 90 %. Білоруси більш ніколи не захочуть жити з попередньою владою. У його перемогу більшість не вірить. Ми завжди казали, що захищати свій голос треба на законний та мирний спосіб. А вихід громадян на вулицю влада перетворила на бойню. Ситуація критична», – сказала Тихоновська у зверненні. Вона закликала владу спинити насилля і подякувала силовикам, які відмовилися виконувати накази й не били співгромадян. Вона подякувала робітникам, які оголосили страйк.

Повідомлялося, що працівники великих підприємств готуються до загальнонаціонального страйку у разі невиконання їхніх вимог, головні з яких: відставка Олександра Лукашенка, проведення чесних виборів, звільнення політв’язнів, припинення переслідування альтернативних кандидатів у президенти. Мінський тракторний завод (МТЗ) та новополоцький «Нафтан» готові оголосити страйк уже в понеділок 17 серпня.

14 серпня кілька тисяч робітників МТЗ та інших мінських підприємств пройшли колоною від своїх прохідних до площі Незалежності, скандуючи: «Іди!», «Рахуй голоси!», «Нові вибори!». Демонстранти чекали, поки до них вийде хто-небудь з Дому уряду, але так і не дочекалися. Дім уряду охороняли десь півсотні силовиків. До центру Мінська підтягнули військову техніку та автобуси з силовиками.

Також багатотисячний мітинг протесту зібрався в Жлобині.

Того дня ЦВК Білорусі оголосила остаточні результати виборів: Лукашенко – 80,1 %, Тихоновська – 10,1 %

МВС повідомило, що 2 тисячі затриманих за протести відпустили, 5 тисяч залишаються у в’язницях.

Люди шукають рідних біля тюрми на провулку Окрестіна (фото: Влад Гридін / RFE/RL)


У черговому зверненні Світлана Тихоновська закликала владу до діалогу і повідомила, що її штаб продовжує працювати.

«Враховуючи те, що відбувається у країні та необхідність вжиття невідкладних заходів для відновлення законности в Білорусі, я, Світлана Тихоновська, ініціюю створення Координаційної ради для забезпечення трансферу влади», – заявила Тихоновська.

З’явилася інформація, що затриманих напередодні виборів бойовиків російської приватної військової компанії «ПВК Вагнер», влада Республіки Білорусь передала Російській Федерації. У Росію повернулися 32 «вагнерівця», 33-й затриманий, який має подвійне – білоруське та російське – громадянство залишився в Білорусі.

Кадри затримання, показані на телеканалі «Беларусь 1»


Імена частини затриманих у Білорусі бойовиків містяться у базі сайту «Миротворець», де зібрані особисті дані учасників проросійських формувань, які воювали проти української армії.

Пізніше Слідчий комітет Республіки Білорусь оприлюднив інформацію про порушення кримінальних справ щодо заарештованих опозиціонерів Сергія Тихоновського, Миколи Статкевича та інших, зв’язавши це з затриманням бойовиків.

Цікаво, що раніше Лукашенко заявив, що для дестабілізації ситуації в країні можуть використати вишколених бойовиків приватних військових компаній.

«Держсекретар [Ради безпеки РБ Андрій Равков] правильно сказав, що усякі війни тепер починаються з вуличних протестів, демонстрацій, потім майдани. На майдан, якщо своїх немає (у нас замало „майданутих“), їх підтягнуть зі сторони. Це професійні військові, бандити, які спеціяльно готуються, переважно в межах „ПВК“ по всьому світу і заробляють великі гроші на провокаціях у тих чи інших державах», – цитує Лукашенка Радіо Свобода.

Україна наполягала на екстрадиції затриманих бойовиків.

У Жабинці до учасниць «жіночого ланцюга солідарности», які вийшли на акцію з білими та червоними повітряними кульками, прийшли кілька співробітників міліції. Один з міліціянтів роздавав жінкам білі троянди, дівчата голосно вітали правоохоронців, обіймалися з ними, давали їм білі кульки й дякували за квіти. Авта, що проїжджали, підтримували учасниць гучними сигналами.

День пройшов без затримань. Можна припустити, що влада змінює тактику.


Масові протести у Білорусі розпочалися ввечері, 9 серпня, після закінчення голосування на президентських виборах – люди були незадоволені нечесною виборчою кампанією. Повідомлялося про масові фальсифікації, деякі люди не могли проголосувати, бо через рекордну явку виборців на багатьох виборчих дільницях не вистачало бюлетенів.

За попередніми результатами, оголошеними ЦВК, чинний президент Олександр Лукашенко набрав близько 80 % відсотків голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихоновська – близько 10 %. Проте, за даними незалежних екзитполів, а також чесних учасників виборчих комісій, на багатьох дільницях Тихоновська перемогла Лукашенка.

Мітинг на підтримку Тихановської під час виборчої кампанії (фото: Влад Гридін / RFE/RL)


Під час виборчої кампанії Світлана Тихоновська отримала широку підтримку, збираючи багатотисячні мітинги, яких Білорусь не бачила протягом багатьох років.

Демонстранти вийшли на протести попри відеозвернення кандидатки у президенти Світлани Тихоновської, записаній у будівлі ЦВК. У зверненні, зачитанім з папірця, Тихоновська закликала спинити протести. Цілком очевидно, що зробила вона це під потужним тиском, до якого вдалася чинна влада Білорусі. Зараз Тихонвська перебуває у Литві, її штаб стверджує, що туди її вивезли представники влади.

Теперішній президент О. Лукашенко керує державою 25 років. Жодні вибори президента (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року) не визнані вільними та справедливими на міжнародному рівні.


Використано матеріяли білоруської служби Радіо Свобода

 Поділитися