MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Білорусь: Неділя, 16 серпняБілорусь: Субота 15 серпня – сьомий день протестівБілорусь: Головні події 14 серпняБілорусь: Протести триваютьБілорусь: Четвертий день протестів. Ще один загиблий. Затримано українських правозахисниківВідкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян в МінськуБілорусь: Третій день протестівПрипинити поліцейське насильство в Білорусі! (Заява УГСПЛ і ХПГ)Білорусь: Стрілянина, вибухи, барикади. Загинув протестувальникУкраїнського журналіста побили в МінськуУ Білорусі відбулися сутички з силовиками. Є затримані та пораненіСпільна заява Міжнародного ПЕН-клубу та Білоруського ПЕН-центруБілорусь: Слідчий комітет зв’язав справи опозиціонерів та затриманих бойовиківЧастина затриманих у Білорусі бойовиків воювала на ДонбасіБілорусь: Під час протестів затримали більше ніж 300 людейНа святкуванні Дня Волі в Білорусі затримали більш ніж 120 людейЕксперти ООН закликають владу Білорусі припинити тортуриБілорусь: Недільний «Марш єдности» завершився брутальними затриманнямиСвободу Марії Колесниковій! (Заява Міжнародного Меморіялу)Заява нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич

Білорусь: Під час вуличних протестів загинули принаймні п’ять людей, – правозахисники

18.08.2020   
ХПГ-інформ
Підчас вуличних протестів після президентських виборів у Білорусі загинули принаймні п’ять людей, сім – перебувають у критичному стані в реанімації. Загальну кількість політв’язнів оцінюють як 200–300 осіб.

Підчас вуличних протестів після президентських виборів у Білорусі загинули принаймні п’ять людей, сім – перебувають у критичному стані в реанімації. Такі відомості містяться в доповіді освітньо-соціяльного громадського об’єднання «Зьвяно» (укр. – «Ланка»), присвяченій порушенню прав протестувальників у період 7–14 серпня, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на інформаційну компанію БелаПАН.

Офіційно влада повідомила тільки про одного загиблого – Олександра Тарайковського.

Голова ради «Зьвяна» Тетяна Гацура-Яворська розповіла, що 25-річному Олександру Вихору, який загинув у Гомелі, було відмовлено в медичній допомозі. Це не розслідується. Як і у випадку Тарайковського, відмовлено в судово-медичній експертизі причин смерти.

Волонтери «Зьвяна» відшукали в лікарнях Мінська 120 людей і опитали 30 постраждалих, що отримали травми різного ступеню тяжкости.

Фото: Влад Гридін (Радіо Свобода)


Правозахисники мають свідчення людей, які потрапили до лікарень з переломами ребер, рук, пошкодженнями очних ямок та іншими травмами, за яких необхідна невідкладна медична допомога. Усі опитані стверджують, що медична допомога надавалася через 6–12 годин після отримання травми, деяким лише після того, як вони знепритомніли.

Порушувалося право на особисту свободу і недоторканість – більшість постраждалих заявили про безпідставне затримання.

Порушувалося право на свободу від катувань і жорстокого поводження. Потерпілі свідчать, що не чинили опору при затриманні, проте їх жорстоко били палицями під час затримання, в автозаку та потім у РУВС Мінська.

У доповіді йдеться також про непрапорційне та незаконне використання сили. Багато хто з постраждалих отримав поранення та опіки від світло-шумових гранат, при цьому люди були без зброї і не нападали на представників влади. Гранати кидали просто в людей або в безпосередній близькости від людей, що спричиняло серйозні поранення.

Так само мовиться про відсутність правових способів захисту – жоден із потерпілих не міг розраховувати на захист адвоката. Багатьом людям дозволяли поїхати на машині швидкої допомоги лише за умови підписання протоколу, у якім затриманий погоджувався з тим, що чинив опір співробітникам міліції та брав участь у несанкціонованому заході. Потерпілим загрожували, що у разі заяви про застосування до них незаконної фізичної сили і тортур їх притягнуть до відповідальности за кримінальною статтею.

Під час протесту в Мінську 9 серпня (фото; Радіо Свобода)


Керівник правозахисного центру «Весна» Олесь Біляцький заявив про сотні політв’язнів у теперішній Білорусі, передає видання «Настоящее Время».

«Загальна кількість політв’язнів – можна вже зараз їх так назвати, – за приблизними підрахунками, близько 200–300 людей», – сказав Біляцький.

Він додав, що білоруси, які зараз вважаються зниклими безвісти, скоріш за все проходять за кримінальними справами.

«Мені здається, що це можуть бути кримінальні справи. У першу чергу, люди, затримані за кримінальними справами, які ще не змогли подати про себе звістку. Точної кількости ніхто не знає. Це окрема категорія заарештованих людей», – сказав правозахисник.

Нагадаємо, правозахисники з центру «Весна» звернулися до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із заявою, у якій вимагають невідкладно розпочати кримінальну справу щодо силовиків, які зловживали своїми повноваженнями під час розгону мирних демонстрантів. У заяві відзначено, що з 9 по 13 серпня в різних місцях Мінська та інших міст Білорусі співробітники Міністерства внутрішніх справ та Міністерства оборони здійснювали довільні затримання громадян, після чого відбувалися катування та акти жорстокого, нелюдського, принижуючого поводження.


Масові протести у Білорусі розпочалися ввечері, 9 серпня, після закінчення голосування на президентських виборах – люди були незадоволені нечесною виборчою кампанією. Повідомлялося про масові фальсифікації, деякі люди не могли проголосувати, бо через рекордну явку виборців на багатьох виборчих дільницях не вистачало бюлетенів.

Олександр Лукашенко керує державою 25 років. Жодні вибори президента (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року) не визнані вільними та справедливими на міжнародному рівні.

Вже другий тиждень люди виходять на вулиці по всій країні. Страйкують робітники, до загальнонаціонального страйку приєднуються нові підприємства. Про страйк оголосили працівники державних ЗМІ, зокрема, телебачення.

Співробітники державного телеканалу (фото: Радіо Свобода)


Учора, 17 серпня, Лукашенко виступив перед робітниками МЗКТ (Мінський завод колісних тягачів). На запитання Лукашенка «Ви кажете про несправедливі вибори і хочете провести справедливі?», робітники відповіли «Так!» «Відповідаю вам на це запитання, – сказав Лукашенко, – Ми провели вибори. Поки ви мене не вб’єте, інших виборів не буде». Робітники заводу обсвистали Лукашенка, вони кричали «Іди!».

Працівники заводу пройшли маршем по вулицях столиці. До ходи приєдналися працівники інших столичних підприємств.


Учора, 17 серпня, МЗС України вперше в історії викликало свого посла в Білорусі до Києва, повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба, передає українська служба Радіо Свобода.

«Я ухвалив рішення викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин у новій реальності, що склалася, вироблення відповідних рішень з урахуванням усього комплексу факторів. Ми вперше в історії вдаємося до такого кроку у відносинах з Білоруссю, і робимо це виключно через неприпустимі дії Мінська», – сказав Кулеба.

Він нагадав, що Білорусь передала 32 із 33 затриманих «вагнерівців» до Росії, попри наявність «усіх правових та моральних підстав передати їх Україні».

Міністр запевнив, що виклик посла на консультації «жодним чином не вплине на нашу здатність забезпечувати права та законні інтереси громадян України на території Білорусі».

 Поділитися