MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Станіслав Асєєв – цьогорічний лауреат премії «Вільна преса Східної Європи»

18.08.2020   
ХПГ-інформ
«Його репортажі – написані під вигаданим ім’ям – були важливим джерелом інформації про життя за лінією фронту на сході України», – мовиться в повідомленні засновників премії.

Українському журналістові Станіславу Асєєву присудили міжнародну премію «Вільна преса Східної Європи 2020» (Free Media Awards) за його репортажі про становище полонених і життя в зоні бойових дій, передає українська служба Радіо Свобода.

«Станіслав Асєєв – відомий журналіст і письменник із Донецька в Україні. У 2017 році його затримали сепаратистські сили і катували в неволі. До того його репортажі – написані під вигаданим ім’ям – були важливим джерелом інформації про життя за лінією фронту на сході України», – мовиться в повідомленні засновників премії – фонду «Цайт-Штіфтунг» імені Ебелін і Герда Буцеріуса (Німеччина) та «Фундації Свобода слова» (Норвегія).

Церемонія нагородження та конференція через пандемію COVID-19 відбудуться в червні 2021 року в Гамбурзі (Німеччина).


Нагадаємо, Станіслав Асєєв зник 2 червня 2017 року на контрольованій бойовиками «ДНР» території. Свої публікації Асєєв підписував псевдонімом Васін і співпрацював із низкою українських ЗМІ, зокрема, «Радіо Свобода», «Український тиждень».

У серпні 2018 року з’явилося повідомлення, що бойовики примусили Асєєва зізнатися у шпигунстві.

Кадр з телепередачі каналу «Росія 24»


Звільнити Асєєва закликала міжнародна організація «Репортери без кордонів». У лютому 2018 року заяву солідарності з Асєєвим підписали голови Національної спілки журналістів України та Союзу журналістів Росії. Про підтримку позиції колег також оголосили керівники Європейської Федерації журналістів.

У червні 2019 року із заявою на підтримку Асєєва виступив український ПЕН, у якій, зокрема, закликав український уряд докласти всіх зусиль для визволення Асєєва разом з іншими українськими політв’язнями в Росії та полоненими на окупованих територіях шляхом обміну, а також звернувся до зарубіжних колег із закликом «посилити тиск на російську владу, яка контролює так звану „ДНР“, з вимогою негайного звільнення Станіслава Асєєва та інших українських заручників Кремля».

22 жовтня 2019 року інформаційні ресурси самопроголошеної «ДНР» повідомили про засудження Асєєва до 15 років ув’язнення за кількома «статтями»: «організація екстремістської організації», «шпигунство», «підбурювання до шпигунства», «публічні заклики до здійснення екстремістської діяльности», «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісности».

Станіслав Асєєв був звільнений у рамках обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року.


Премія «Вільна преса Східної Європи» вручається щорічно, починаючи з 2000 року, журналістам та засобам масової інформації за їхню якість, професіоналізм і громадянську мужність. Премія спрямована на заохочення тих журналістів, які, незважаючи на офіційні тиск і економічні труднощі, кидають виклик цензурі у всіх її проявах, у тому числі й самоцензурі. На здобуття нагороди можуть висуватися журналісти та ЗМІ з Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Росії та України.

 Поділитися