MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення ХПГ та УГСПЛ до Президента України

19.08.2020   
Звертаємось до Вас із відзначенням ефективної ролі, яку відіграло створення Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, спричиненого агресією Російської Федерації, і закликом максимальної підтримки і посилення ефективної роботи цього Департаменту. Окрім того, керівники прокуратури також потребують захисту і підтримки, і, висловлюючи нашу сьогоднішню підтримку Заступнику Генерального прокурора Гюндузу Мамєдову, закликаємо Вас не допустити ослаблення або навіть зупинення напрямку розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Президенту України Володимиру Зеленському

Копія: Генеральному прокурору Україні
Венедиктовій Ірині Валентинівні

Шановний Володимире Олександровичу!

Від 2014 року Українська Гельсінська спілка з прав людини і Харківська правозахисна група збирають та документують факти злочинів, спричинених збройною агресією Російської Федерацією на українських територіях – в Автономній Республіці Крим та на Донбасі. За зібраними матеріалами були порушені кримінальні справи в національних судових інстанціях, матеріали були надіслані до міжнародних інстанцій, – до Міжнародного Кримінального суду, Європейського суду з прав людини, в тому числі і в межах міждержавних справ (Україна проти Росії).

Від 2015 року юристи, аналітики і монітори наших організацій співпрацювали з державними органами; особливо плідною була співпраця з Прокуратурою АРК і військовою прокуратурою ГПУ, завдяки чому було підготовлено цілу низку фактологічних матеріалів із доказами вчинених РФ злочинів, що були передані до Офісу прокурора Міжнародного Кримінального Суду. (Див. додану інформацію про 6 спільних подань до Міжнародного кримінального суду). Останнє спільне подання було зроблене в грудні 2019 року, в ньому йшлося про вбивства українських військовополонених, у тому числі шести військовослужбовців з 40 батальйону «Кривбас» та трьох з 30 окремої механізованої бригади ЗС України. Спільне опрацювання матеріалів продовжується, готуються, зокрема, два нових подання, в рамках співпраці з Генеральною прокуратурою України.

Від жовтня 2019 року в офісі Генеральної прокуратури України в рамках оптимізації роботи з розслідування саме цієї категорії злочинів було створено Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, відповідальність за створення та діяльність якого покладено на керуючого заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова. Засвідчуємо, що саме за час роботи Гюндузом Мамедовим Прокурором АРК було налагоджено системну й ефективну роботу з документування злочинів, вчинених окупаційною владою РФ в Автономній республіці Крим, чим фактично було доведено ефективність взаємодії правоохоронних органів і неурядових організацій. Насправді, це унікальний випадок тісної і плідної взаємодії державних органів з неурядовим сектором. За неповний рік роботи цього Департаменту завдяки команді Гюндуза Мамедова та роботі Департаменту була належним чином налагоджена робота з розслідувань національними органами слідства та посилена спроможність цих органів.

Гюндуз Мамедов є також нашим колегою по роботі в робочій групі з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи, в рамках якої вже вироблено концепцію з перехідного правосуддя, що базується на стандартах дотримання міжнародного гуманітарного права і передбачає практичну імплементацію її положень передовсім через ефективну роботу державних органів з розслідування злочинів, які визначаються порушенням норм МГП.

В останній час в офісі ГПУ відбуваються зміни, викликані зміною керівництва (новий Генеральний прокурор) та проведенням оцінки прокурорів у регіонах, що визначається як певне внутрішнє реформування. Разом із тим з’являються приводи для занепокоєння, які викликані, по-перше, зміною багатьох задіяних в кримінальних провадженнях слідчих. Так само тривожним є збільшення кількості інформаційних нападок і розгорнутих кампаній безпосередньо проти Гюндуза Мамедова.

Звертаємось до Вас у цьому зв’язку із відзначенням ефективної ролі, яку відіграло створення Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, і закликом максимальної підтримки і посилення ефективної роботи цього Департаменту, зокрема й через створення на базі Департаменту єдиної бази вчинених злочинів у ході збройної агресії Російською Федерацією. Окрім того, керівники прокуратури також потребують захисту і підтримки, і, висловлюючи нашу сьогоднішню підтримку Заступнику Генерального прокурора Гюндузу Мамєдову, закликаємо Вас не допустити ослаблення або навіть зупинення напрямку розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

З повагою,

Євген Захаров,
Голова правління УГСПЛ,
Директор Харківської правозахисної групи

Олександр Павліченко,
Виконавчий директор УГСПЛ,
заступник голови робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи


Скачати:

• Звернення до Президента (у форматі PDF)

• Перелік направлених до Міжнародного кримінального суду подань, що стосувалися вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополь протягом 2014–2020 років (у форматі MS Word)

 Поділитися