MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Знову обшуки у кримських татар

31.08.2020   
ХПГ-інформ
Затримано чотирьох людей. Повідомлено, що їх відвезли на допит до Управління ФСБ в Сімферополі. Російські силовики офіційно ситуацію не коментують.

Сьогодні, 31 серпня, вранці в окупованому Криму знову відбулися обшуки в господах кримських татар – у Судаку, Совєтському та Нижньогірському районах. Про це повідомляє сайт проєкту «Крым.Реалии» з посиланням на громадське об’єднання «Кримська солідарність». Активісти повідомили про затримання чотирьох осіб, яких повезли в Управління ФСБ в Сімферополі.

Зі слів дружини кримськотатарського активіста Айдера Кадирова (як повідомляє видання – журналіста «Кримської солідарности», кореспондента «Грани.ру») з Нижньогірського району, трус у домі не проводився, але в чоловіка забрали український паспорт, а самого увезли в Сімферополь на допит. З її слів, люди в масках під’їхали до будинку о шостій ранку й почали стукати у двері. Коли силовики потрапили в середину, вони зачитали протокол і стали обходити кімнати.

«Вони почали питати чоловіка, чи знає він якогось Дададжонова Уміджона, протокол був на нього, його обвинувачують за статтею 205.5, частина друга (організація діяльности терористичної організації та участь у діяльності такої організації – ред.). Спитали в нього паспорт, російського паспорта в нього не було, тому що ми здали документи, був український паспорт. Вони взяли український паспорт, забрали телефон. Вони сказали, що просто допитають його та відпустять», – розповіла жінка.

Як повідомлено, Кадиров – батько чотирьох дітей, старша дитина – інвалід дитинства, у самого Кадирова – цукровий діабет.

Обшуки відбувалися також у Енвера Топчі, Айдера Аблякімова (повідомлено, що він – співробітник МНС, батько малолітньої дитини – у селі Сонячна долина {Судак}) та Ридвана Умерова.

Повідомляється, що юридичний захист здійснюватимуть адвокати: Олексій Ладін (Айдер Кадиров), Еміне Авамілєва (Енвер Топчі), Сафіє Шабанова (Айдер Аблякімов) та Марлен Халіков (Ридван Умеров).

Зі слів адвоката Еміля Курбедінова, адвокати не були допущенні у господи під час обшуків.

Російські силовики ситуацію публічно не коментують.

 Поділитися