MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Резюме моніторингу доступності виборчих дільниць у Харківській області

31.08.2020   
Юрій Чумак
Результати громадського моніторингу свідчать, що більшість виборчих дільниці на Харківщині є малодоступними.

Протягом 2 половини липня – 1 половини серпня 2020 року виборчим омбудсменом Громадянської мережа ОПОРА проведено моніторинг доступності 30 виборчих дільниць у Харківській області. Об’єктами моніторингу були 28 звичайних дільниць та 2, розташовані в лікувальних закладах.

Такий моніторинг здійснювався ОПОРОЮ в усіх регіонах Україні за спеціально розробленим індексом «Доступність виборчих дільниць», який було складено на основі критеріїв доступності виборчих дільниць та приміщень для голосування, розробленим Центральною виборчою комісією спільно з інститутами громадянського суспільства.

Загалом досліджувалось 15 індикаторів архітектурної доступності. Об’єктами дослідження були: територія навколо виборчої дільниці, приміщення для голосування та санітарно-гігієнічні приміщення, які розташовані поряд із приміщенням для голосування.

За результатами визначався рівень доступності виборчої дільниці (від 0 до 15 балів – недоступна, від 16 до 25 балів – малодоступна, від 26 до 30 балів – доступна) та проводився аналіз факторів, які впливають на забезпечення безперешкодного доступу. Фактори визначались методом опитування представників адміністрацій закладів, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади.

Аналіз доступності проводився у населених пунктах різного розміру та статусу, що надало змогу побачити реальну картину з доступністю виборчих дільниць та приміщень для голосування на Харківщині.

З даного аналізу можна дійти висновку, що на сьогоднішній день доступність виборчих дільниць та приміщень для голосування у Харківській області перебуває на досить невисокому рівні.

Загалом з вибраних дільниць 26 є малодоступними та 4 недоступними для маломобільних груп населення. Жодна з виборчих дільниць не відповідає всім критеріям доступності.

Якщо вирахувати середній бал, він складатиме 19,5 балів на 1 виборчу дільницю, що відповідає за шкалою оцінювання малодоступності. На жаль, доступні дільниці в ході моніторингу на Харківщині не були знайдені.

Адже зафіксовані численні проблемні моменти. Зокрема:

Майже на всіх виборчих дільницях відсутні парковки та парковочні місця для автомобілів людей з інвалідністю. Лише на 1 з 30 дільниць є маркування на сходах світловідбивними елементами.

Тільки в одній виборчій дільниці (вона у Харкові) є спеціально облаштований туалет для людей з інвалідністю – неподалік від приміщення для голосування. У селах же на 7 дільницях зафіксовано відсутність у будівлях будь-яких вбиралень, що, звісно, створюватиме проблеми не тільки для представників маломобільних груп населення, але й для всіх виборців та членів виборчих комісій.

На багатьох об’єктах відсутній пандус. І нерідко там, де пандус у наявності, він не відповідає нормативам: слизька поверхня, кут нахилу понад 8 градусів та відсутні дворівневі поручні висотою 70 та 90 см.

Також заважають доступності численні пороги в будівлях. Характерно, що пороги є не тільки «набутком радянського минулого», іноді вони містяться й у нових склопластикових дверях.

Значною проблемою є розташування виборчих дільниць на 2 поверсі, що створює значні проблеми із доступністю для маломобільних груп громадян. У Харкові з 11 дільниць, які були об’єктами моніторингу, 3 розміщені на 2 поверсі. В області таких – тільки одна з 19. Причому її відносно нещодавно перенесли з 1 поверху на 2 через те, що… зробили ремонт у фойє на першому.

І приміщення для голосування 3 (з 4) виборчих дільниць, які за результатами моніторингу виявилися недоступними, розташовані на 2 поверсі.

Певним чином, саме розміщення виборчих дільниць на 2 поверсі призвело до того, що ситуація з доступністю у Харкові, в середньому, не краще, ніж у сільській місцевості.

20 з 30 виборчих дільниць «поселилися» у школах, гімназіях, ліцеях, НВК та інших навчальних закладах. Решта – у клубах, будівлях сільських рад та лікарнях. Тобто, всі – в публічних закладах. Доступність до яких має бути забезпечена не тільки раз на кілька років, у день виборів, а повсякчасно. 

І хоча Виборчим кодексом України визначено, що органи виконавчої влади та місцевого самоврядування повинні забезпечити для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення доступність до приміщень, що надаються дільничним виборчим комісіям, в строк до… 1 січня 2025 року, владники повинні задіяти зусиль щодо переобладнання таких будівель вже зараз, аби забезпечити безбар’єрний доступ для відвідувачів цих закладів.

P.S. Проблема доступності дільниць стосується не лише людей з інвалідністю. Пункт 3.23 Державних будівельних норм (ДБН) В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення» визначає: маломобільні групи населення (МГН) – люди, що відчувають труднощі при самостійному пересуванні, одержанні послуги, необхідної інформації або при орієнтуванні в просторі. До МГН віднесені не тільки особи з інвалідністю, але й люди з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, літні люди, люди з дитячими колясками. Таким чином, під дану категорію підпадає доволі велика частка населення. За даними дослідників, вона складає від 30 до 50% всього населення. А якщо врахувати, що в Україні більшу активність на виборах традиційно виявляють люди поважного віку, то представники МГН сягають понад половину виборців. Тобто, проблема доступності виборчих дільниць є нагальною не для «окремих громадян» (як вважають деякі чиновники), а для більшості тих, хто воліє проголосувати!

Юрій Чумак, виборчий омбудсмен Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області

 Поділитися