MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Нові деталі про побиття двох студентів у харківському парку

08.09.2020   
Денис Волоха
Ми переглянули відео з камер і поговорили з власником фірми ‘Антирейдер’, яка охороняє парки в Харкові, а також з'ясували ім'я одного з імовірних нападників.

© Денис Волоха/ХПГ

Ми переглянули відео з камер і поговорили з власником фірми ‘Антирейдер’, яка охороняє парки в Харкові, а також з'ясували ім'я одного з імовірних нападників.

За кілька днів події, що відбувалися 4-го вересня в харківському саду Шевченка, здобули розголос. На недільну акцію, організовану студентами, прийшли під дві сотні учасників і понад десяток журналістів та знімальних груп.

Студенти протестували проти свавілля муніципальної охорони, вимагали розслідувати випадок із побиттям Сергія Шигиди та Діани Бріль у туалеті саду Шевченка, а також скасувати неконституційну заборону перебувати на газонах.

Під час акції охоронники зганяли з трави журналістів, а їхній керманич Олег Черкашин заявив пресі, що газони обладнані складною системою поливу, яка може зіпсуватися, якщо люди по ній ходитимуть. Після мітингу навколо пам’ятника Шевченку біля центрального входу в сад, протестувальники розмістилися на газонах, а охорона зрозуміла, що захист недоторканності трави відтепер марна справа. Саме в цей час запрацювала система поливу, перетворюючи газони на дещо спрощену версію смуги перешкод із фільму «Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега». 

Комунальники вирішили не відкладати поливання зелені, незважаючи на натовп мітингарів. © Денис Волоха/ХПГ

Наступного дня Олег Черкашин, який є співзасновником фірми з чудернацькою назвою ТОВ «Антирейдер ГО ‘Ветеран’», що займається патрулюванням парків Харкова, запропонував розповісти позицію своєї структури щодо побиття студентів, а також продемонструвати відео з камер спостереження.

Зустріч мала відбуватися разом із постраждалими, проте вони не змогли дістатися домовленого місця в саду Шевченка, оскільки в Діани Бріль загострювався невроз щоразу після споглядання людини у формі охорони, навіть через 3 дні після інциденту.

Перш за все пан Черкашин прогнав знімальну групу «Суспільного», пояснюючи це тим, що про їхню присутність не домовлялись. Із ним говоримо лише ми вдвох: я і мій друг — організатор студентської акції Тарас Погребняк.

Черкашин говорить, що половина працівників його фірми — ветерани війни, як і він сам. «Спочатку ми відкрили ветеранську організацію, потім зрозуміли, що треба якось заробляти, і створили охоронну фірму».

Олег Черкашин. © Медіагрупа «Об’єктив» © Медіагрупа «Об’єктив»

Мерія Харкова уклала із ТОВ «Антирейдер ГО ‘Ветеран’» кілька договорів на охорону міських парків та кладовищ. За даними Харківського антикорупційного центру, загальна вартість контрактів становить 17,45 мільйона гривень.

Черкашин не бачить порушень у дії своїх підлеглих, а провину за побиття Сергія Шигиди покладає на невідомих у чорних футболках.

«Зайшли хлоп’ята (Сергій та Діана, — авт.) до туалету, у них відбулася якась суперечка з прибиральницею. Цієї миті там знаходилися якісь хлопці — ті, про яких писала сестра дівчинки [у фейсбуці]. Це не співробітники нашої охорони, і до нас вони не мають жодного стосунку взагалі. На відео є, що дівчинку виносить руками якийсь хлопець», — говорить Черкашин.

На відео це справді є. Його показують нам за умови, що ми не будемо знімати, бо це «таємниця слідства». Проте, через кілька годин фрагмент відео з’являється в мережі, а згодом підконтрольний Харківській міськраді телеканал випускає сюжет, де демонструє інші фрагменти відео з камер.

У сюжеті в кислотно-пропагандистському стилі розповідають, що студенти нібито понівечили газони та зруйнували клумби і каміння під час протесту; а причетність охорони до побиття спростовують.

Під час розмови із Черкашиним Тарас застосував психологічний трюк — сказав, що ми знаємо цих хлопців на відео. Це неабияк збентежило Черкашина — на мить він замовк і зі здивованим обличчям слухав Тараса, але потім спробував про це забути.

Як харківські пропагандисти, так і Олег Черкашин, який жваво говорить у їхньому синхроні, — стверджують, що події відбувалися зовсім не так, як описали студенти. Більше того, за словами Черкашина, постраждалим насправді може бути охоронець, якого Сергій Шигида нібито вдарив у обличчя.

Цей охоронець — Геннадій Нікольський. Саме його Сергій та Діана впізнали як одного з нападників і саме він агресивно поводився щодо мене раніше того ж дня, коли охорона намагалася видалити мене з газону, де я відпочивав. Ми встановили його ім’я через сервіс FindMyFace. Сергій та Діана підтвердили, що чули це ім’я від слідчого, який одразу його впізнав — як фігуранта інших кримінальних справ.

Начальник охорони саду Шевченка та охоронник, якого побиті студенти впізнають як свого нападника (Геннадій Нікольський)

За словами Черкашина, на час слідства Нікольського відсторонили від роботи в охороні. Сам Нікольський написав заяву до поліції, і вчора, через 3 дні після інциденту, як говорить він сам — поїхав до лікарні швидкої допомоги.

«Зі слів охоронника Гени, хлопець ваш (Сергій Шигида, — авт.) був достатньо піднесеним, і Гену він просто б’є в обличчя. У нього й справді під оком пристойний синяк», — зазначає власник «Антирейдера». 

Ім’я іншого чоловіка, якого постраждалі впізнали на моїй фотографії, Черкашин називати відмовився.

Цього охоронця постраждалі теж впізнають, як одного з нападників

Хоча Олег Черкашин увесь час прагне довести, що його підлеглі діють законно, він також прямо говорить, що охорона не має діяти «ніжно», називаючи це «думкою тих, хто відпочиває»: «Вони приходять сюди з дітьми і хочуть відчувати себе захищеними від наркоманів, неадекватів, п’яниць, велосипедистів, які тут женуть — збивають людей. А ви говорите, що ми якось дуже ніжно маємо до цього питання підходити».

Також співвласник охоронної фірми вважає, що охорона може «відкрити» зачинену кабінку в туалеті, якщо її щось збентежить і двері відмовляться відчинити добровільно, і додає, що спілкування його підлеглих із відвідувачами часто завершується викликом поліції, яка прийжджає в сад Шевченка 5-6 разів на добу.

Що ми побачили на відео

Ми переглянули відеозапис тривалістю трохи більше години. Точний час та дату запису підтвердити не можна, як і те, чи вносилися до нього зміни.

На відео видно, як Сергій та Діана цілуються за кілька десятків метрів від туалету (цьому фрагменту як Черкашин, так і пропагандисти мерії, надають особливе значення). Потім дівчина та хлопець неквапливо йдуть до вбиральні. Черги до жіночого туалету, про яку вони говорили, зовні дійсно не видно, але вона могла бути всередині приміщення — на цьому місці було доволі людяно.

Після цього деякий час нічого не відбувається, крім метушні чоловіків у спортивній формі та охоронців біля вбиральні. На відео видно, як невідомий чоловік у темній футболці виносить Діану з приміщення туалету, кидаючи на сходи (вона не падає), після чого дівчина сідає на лавку і чекає. Знову досить тривалий час нічого не відбувається, Сергій Шигида знаходиться всередині. Коли він врешті виходить, то про щось знервовано говорить із двома охоронцями, які стоять на вході, як здається, щоб не випустити його. «Вашого товариша (Сергія Шигиду, — авт.) охорона не відпускала, тому що він хотів піти, а вже було викликано поліцію», — коментує Олег Черкашин.

На відео є й Геннадій Нікольський. Він увесь час ходить туди-сюди, спілкується з прибиральницею. Невідомі чоловіки в спортивній формі, які досить довго перебувають біля туалету, врешті тиснуть руки охоронцям і поспіхом ідуть.

«Хлопці, які тут сидять, вони сиділи тут години дві-три, ми взагалі не розуміємо, хто це. І вони кричали, хтось один із них постійно забігав туди, вочевидь бачив, що хлопець із дівчиною закрилися в туалеті. Він виходить, розповідає, і вони сміються», — говорив нам працівник, який демонстрував відео.

Наприкінці нашої зустрічі Олег Черкашин згадав про «хлопця, якого охорона винесла з газону». Він не здогадався, що цей хлопець сидів просто перед ним і говорив із ним протягом останньої години. 

Харківська правозахисна група надала постраждалим юридичну консультацію. Сергій Шигида та Діана Бріль наполягають, що охорона беспосередньо причетна до їхнього побиття.

 Поділитися