MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

HRW заявляє про необхідність розслідування тортур у БілорусіЗаява нобелівської лауреатки Світлани АлексієвичСвободу Марії Колесниковій! (Заява Міжнародного Меморіялу)Білорусь: Недільний «Марш єдности» завершився брутальними затриманнямиЕксперти ООН закликають владу Білорусі припинити тортуриБілорусь: Під час вуличних протестів загинули принаймні п’ять людей, – правозахисникиБілорусь: Неділя, 16 серпняБілорусь: Субота 15 серпня – сьомий день протестівБілорусь: Головні події 14 серпняБілорусь: Протести триваютьБілорусь: Четвертий день протестів. Ще один загиблий. Затримано українських правозахисниківВідкрита заява правозахисних та громадських організацій України щодо затримання українських громадян в МінськуБілорусь: Третій день протестівПрипинити поліцейське насильство в Білорусі! (Заява УГСПЛ і ХПГ)Білорусь: Стрілянина, вибухи, барикади. Загинув протестувальникУкраїнського журналіста побили в МінськуУ Білорусі відбулися сутички з силовиками. Є затримані та пораненіСпільна заява Міжнародного ПЕН-клубу та Білоруського ПЕН-центруБілорусь: Слідчий комітет зв’язав справи опозиціонерів та затриманих бойовиківЧастина затриманих у Білорусі бойовиків воювала на Донбасі

Білорусь: Марії Колесниковій висунули офіційне обвинувачення

17.09.2020   
ХПГ-інформ
Члена Координаційної ради обвинувачують у «закликах до дій, спрямованих на спричинення шкоди національній безпеці Республіки Білорусь, скоєні з використанням ЗМІ та мережі Інтернет».

16 вересня Слідчий комітет Білорусі висунув обвинувачення члену Координаційної ради Марії Колесниковій, яку тримають під вартою. Колесникову обвинувачують у «закликах до дій, спрямованих на спричинення шкоди національній безпеці Республіки Білорусь, скоєних з використанням ЗМІ та мережі Інтернет».

Марія Колесникова (фото: Дар’я Бурякіна / TUT.BY)


Про це повідомлено у телеграм-каналі відомства. Колесникова залишається під вартою, розслідування триває.

Нагадаємо, Марію Колесникову затримали вранці 7 вересня – люди в цивільному й масках заштовхали жінку до мікроавтобуса з написом «Зв’язок» та увезли в невідомому напрямку. У МВС Білорусі тоді казали, що не мають інформації про затримання Колеснікової.

8 вересня її, а також прессекретаря Координаційної ради Антона Роднянкова та виконавчого секретаря Координаційної ради Івана Кравцова представники силових структур намагалися примусово вивезти в Україну, проте Колесникова порвала свій паспорт і її знову затримали.

8 вересня Міжнародний Меморіял опублікував заяву, у якій закликав «уряд Росії, російську та міжнародну громадськість, політичних лідерів Європи і всього світу зробити все можливе, щоб Марія Колесникова сьогодні ж опинилася в безпеці, у Мінську, на свободі». «Уся відповідальність за життя, безпеку та здоров’я Марії Колесникової лежить (…) у першу чергу, на совісті людини, що називає себе президентом Білорусі – на Олександрові Лукашенку», – наголосив Меморіял.

12 вересня Колесникову перевели з мінського СІЗО в тюрму № 8 у Жодині.


Масові протести у Білорусі розпочалися ввечері, 9 серпня, після закінчення голосування на президентських виборах – люди були незадоволені нечесною виборчою кампанією. Повідомлялося про масові фальсифікації, деякі люди не могли проголосувати, бо через рекордну явку виборців на багатьох виборчих дільницях не вистачало бюлетенів.

Офіційно було оголошено, що на виборах переміг Олександр Лукашенко, який керує державою 25 років. Жодні вибори президента (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року) не визнані вільними та справедливими на міжнародному рівні.

Кандидатка у президенти Світлана Тихоновська, за даними незалежних екзитполів, а також чесних учасників виборчих комісій, на багатьох дільницях перемогла Лукашенка. Під час виборчої кампанії Тихоновська отримала широку підтримку, збираючи багатотисячні мітинги, яких Білорусь не бачила протягом багатьох років. Проте після виборів під тиском Тихоновська була вимушена залишити Білорусь.

У серпні була створена Координаційна рада – громадське об’єднання, засноване для подолання політичної кризи та забезпечення злагоди у суспільстві, а також для захисту суверенітету й незалежности Білорусі. Члени ради зазнають тиску з боку білоруської влади: тиск, примусове видворення за межі країни, тримання під вартою.

До президії Координаційної ради, крім Колесникової, входять нобелівська лауреатка з літератури Світлана Алексієвич; представник Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський (під вартою); довірена особа Світлани Тихоновської (кандидатки у президенти) Ольга Ковалькова (під вартою); юристка, міжнародний медіятор Лілія Власова; ексміністр культури, дипломат Павло Латушко; адвокат Максим Знак (під вартою).


1 вересня цього року експерти ООН з прав людини опублікували заяву, у якій закликали Білорусь припинити тортури щодо затриманих і притягнути до відповідальности правоохоронців, які безкарно принижували та били демонстрантів у місцях тримання під вартою. Експертам відомо про 450 задокументованих випадків тортур та жорстокого поводження з людьми, позбавленими волі після президентських виборів.

«Заборона катувань є абсолютною згідно з міжнародним правом. Це не може бути виправдано з жодної причини», – наголосили експерти.

14 вересня Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила про систематичні побиття та катування демонстрантів, затриманих після президентських виборів 9 серпня цього року в Білорусі. Правозахисники наголошують на необхідності розслідування з боку ОБСЄ та Ради з прав людини ООН.

«На підставі проведеного дослідження ми дійшли висновку, що значну частину фізичного насилля з боку ОМОНу та інших правоохоронних органів, а також описані нашими співрозмовниками умови тримання під вартою, слід кваліфікувати як тортури», – йдеться у заяві організації.

 Поділитися