MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Винні у злочинах проти в’язнів на cході України повинні бути притягнуті до відповідальності

23.09.2020   
Міжнародна федерація з прав людини (FIDH) та її організація-партнер в Україні, Харківська правозахисна група, продовжують свої зусилля щодо документування міжнародних злочинів, скоєних в Україні, та закликають Міжнародний кримінальний суд вжити заходів та розпочати повноцінне розслідування ситуації в Україні, а також притягнути до відповідальності винних у злочинах, передбачених його мандатом.

Гаага, Харків, Париж, 23 вересня 2020 року – вчора Міжнародна федерація з прав людини (FIDH) та її організація-партнер в Україні, Харківська Правозахисна Група (ХПГ) подали 100-сторінкове подання за статтею 15 Римського статуту прокурору Міжнародного кримінального суду (МКС) про злочини, скоєні проти ув’язнених осіб у в’язницях, захоплених та контрольованих антиурядовими силами на сході України. Наші організації закликають прокурора МКС відкрити розслідування міжнародних злочинів, скоєних в Україні з початку конфлікту на початку 2014 року, у тому числі військових злочинів та злочинів проти людяності, скоєних проти ув’язнених – вразливої та переважно забутої групи.

В ході конфлікту 36 установ позбавлення волі з 16 200 ув’язненими потрапили під контроль антиурядових сил. Уряд України не зробив ніяких належних кроків для евакуації ув’язнених з місць активного конфлікту. Таким чином, переважна більшість ув’язнених, які опинилися під контролем антиурядових сил, була покинута напризволяще і майже напевно стикалася з жорстоким поводженням. Особи, які вважалися прихильниками уряду, зазнали найбільш жорстокого поводження.

«Ув’язнених тримали у жахливих умовах, часто без світла, їх не виводили для прогулянок, тримали у непридатних приміщеннях, де їх дуже погано годували і їм не надавали медичну допомогу, багатьох катували, деяких забили до смерті», – сказав Євген Захаров, директор ХПГ.

Систематична жорстокість, залякування та приниження тривали протягом місяців, років і, в деяких випадках, тривають й сьогодні. На додаток до знущань, безпосередньо заподіяних адміністрацією в’язниць, жертви регулярно страждали від наслідків збройного конфлікту, таких, як часто вимкнуте опалення, постачання електроенергії та води, пошкоджені будівлі в’язниць. Крім того, поточні дії збройних загонів заподіяли ув’язненим травми, а в деяких випадках навіть призвели до їхньої загибелі.

Ці події відбуваються у контексті збройного конфлікту між підтриманими (та контрольованими) Росією антиурядовими силами та збройними силами України та воєнізованими добровольчими батальйонами й були асоційовані з ним. Крім того, таке поводження є частиною широко поширеної або систематичної атаки антиурядових сил на громадське населення відповідно до політики вчинення таких атак.

ХПГ та FIDH зібрали та документували інформацію за допомогою свідчень, наданих 266 постраждалими та свідками під час особистих та телефонних інтерв’ю та під час дев’яти моніторингових візитів до в’язниць на контрольованій урядом території з грудня 2017 року до травня 2018 року. Особисті та телефонні інтерв’ю були організовані у відповідь на запити, надіслані до усіх в’язниць, розташованих на території, контрольованій антиурядовими силами.

«Ці звірства, які дорівнюють воєнним злочинам та злочинам проти людяності, необхідно розслідувати разом з усіма злочинами, пов’язаними з конфліктом на сході України. Прокурору МКС не слід забувати про цю вразливу групу осіб, яка, здається, прослизнула через прогалини в зусиллях справедливості», – сказав Артак Кіракосян, віце-президент FIDH.

Поки що уряд України не вжив ніяких належних або достатніх заходів у відповідь на воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні на території, контрольованій антиурядовими силами. Жертви цих злочинів не мали ефективного засобу правового захисту на національному рівні. З цим поданням FIDH та ХПГ продовжують свої зусилля щодо документування міжнародних злочинів, скоєних в Україні, та закликають МКС вжити заходів та розпочати повноцінне розслідування ситуації в Україні, а також притягнути до відповідальності винних у злочинах, передбачених його мандатом.

Запитання/відповіді з приводу спільного подання до МКС доступні тут.

 Поділитися