MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Полтавська виправна колонія (№ 64)»

30.09.2020   
Володимир Глущенко, Ігор Сосонський
В установі відбувають кримінальне покарання особи, які засуджені вперше за скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів.

24 вересня 2020 року моніторингова група ХПГ у складі Володимира Глущенка та Ігоря Сосонського відвідали Державну установу «Полтавська виправна колонія (№ 64)» з повторним візитом.

Загальна інформація

Полтавська виправна колонія № 64 розташована на околицях м. Полтави за адресою: вул. Старокотелівська, 6. Згідно з діючим законодавством в установі відбувають кримінальне покарання особи, які засуджені вперше за скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів. Загальний ліміт наповнення, на який найбільш оптимально налагоджено діяльність колонії, становить 875 чоловік. Відноситься до установ середнього рівня безпеки для чоловіків вперше засуджених до позбавлення волі. Розташована в мальовничій місцевості на краю лісу. На момент візиту в установі відбували покарання 455 засуджених.

Загальна площа, на якій розміщена установа, складає 88 300 кв. м, загальна довжина периметру установи – 956 п/м, а основної огорожі – 860 м/п. Загальна площа підприємства складає 0,45 га.

Водопостачання до ПВК (№ 64) централізоване. Засудженим вода для пиття надається після термічної обробки (кип’ятіння).

Територія установи охайна та прибрана. З допуском до установи жодних проблем не виникло, супроводжував моніторингову групу по території перший заступник начальника установи, який виконував обов’язки начальника. Жодних перешкод у огляді території, житлових приміщень, виробничої зони не було.

Житлова зона

ПВК (№ 64) розподіляється на житлову, виробничу та господарчу зону. Житлова зона розділена на чотири ізольовані одна від одної локальних дільниць ресоціалізації, де розташовано відповідно чотири гуртожитки казарменого типу для проживання засуджених. У липні 2020 року було закінчено ремонт у відділенні за номером 10. Це відділення переобладнано під кімнати для засуджених. Ремонт на вигляд дуже гарний, умивальники та туалет обкладено сучасними кахлями, у туалеті високі дверцята з напівпрозорого матеріалу, право на приватність не порушено.

Три інших гуртожитки казарменого типу також на вигляд чисті та прибрані, проте там не має такого ремонту, як у відділенні № 10. У гуртожитках підтримується раніше проведений ремонт. Наявні баки з питною (кип’яченою) водою. Санітарне обладнання в туалетах перебуває в доброму стані. Рукомийники нові та чисті. Є холодна та гаряча вода. У приміщенні туалету відсутній сморід. Кабінки відділені одна від одної достатньо високими перегородками. У туалеті також є два компактних душі. Кухні відділень у секторах обладнані холодильниками, мікрохвильовими печами, електричними чайниками. Засуджені не виглядають заляканими, спілкувалися з моніторинговою групою, відповідали на поставлені питання.

Їдальня

Далі моніторингова група направилася до їдальні. Приємно вразив око відремонтований варний цех, ремонт якого було закінчено у 2019 році. Цех був чисто вимитим, працівники кухні мали медичні книжки, які оформлені відповідно до чинного законодавства.

Приміщення їдальні чисте, сторонні запахи відсутні, відчувався запах свіжеприготованої їжі. Є крани з водою для миття рук, рідке мило, електричні сушарки для рук. Меню у їдальні наявне, проте на момент візиту дата у меню була відсутня.

Медична частина

Медична частина колонії повністю укомплектована необхідним обладнанням. Є сучасний рентгенапарат, обладнаний стоматологічний кабінет, лабораторія, у якій на місці роблять загальні та клінічні аналізи. Штат медичної частини укомплектовано, лікарськими засобами медична частина також забезпечена.

На день візиту у медичній частині перебував один хворий після оперативного втручання. Палати в медичній частині прибрані, ліжка застелені. Є інфекційна палата, у яку в разі необхідності може бути поміщений хворий на коронавірус, палата обладнана апаратом ІВЛ та має окремий вихід надвір задля уникнення можливого контакту зараженої особи з іншими людьми, що перебувають на лікуванні. Наявні маски та дезінфікуючі засоби.

Сектор ДІЗО/ПКТ

На день візиту моніторів до колонії у секторі ДІЗО (дисциплінарного ізолятору) перебувало 7 засуджених, а на ділянці ПКТ – 3 засуджених. Зі слів представників адміністрації, це середній показник поміщення засуджених до ДІЗО.

Монітори безперешкодно поспілкувалися зі всіма засудженими. Жоден із них не висловив претензій до адміністрації установи.

Камери ДІЗО/ПКТ перебувають у задовільному стані. Засуджені мають можливість гуляти у внутрішніх двориках, які обладнані спортивним інвентарем та лавами. Територія сектору обладнана окремим місцем для приймання засудженими їжі, є кімната для зберігання їхніх особистих речей. У приміщеннях сухо, відсутні неприємні запахи. У всіх камерах встановлені металопластикові вікна. У засуджених є можливість відкрити в камері вікно, щоби провітрити приміщення. Також були оглянуті відремонтовані камери ДІЗО/ПКТ. Монітори відзначили, що камери розраховані на 4 осіб, туалет відділений високою перегородкою, має двері, унітаз новий. В камері є централізоване водопостачання. Сектор обладнаний примусовою витяжкою, яку, зі слів представників адміністрації, включають на дві години зранку та ввечері. Запах сирості в секторі відсутній.

Промислова зона

Промислова зона в ПВК (№ 64) складається з 4 дільниць: цех металообробки, зварювальний цех, гараж та швейний цех. Першими моніторингова група відвідала металообробний та зварювальний цехи. У приміщеннях цеху стояв сильний гуркіт та сморід від обробки металу. Засуджені працювали у спеціальному одязі, але були відсутні шумозахисні навушники та респіратори. Останнім монітори завітали до швейного цеху. У приміщенні цеху були відсутні різкі запахи та сильні шуми. Скарг від засуджених моніторингова група не отримувала. За словами адміністрації колонії, з усіма працюючими засудженими укладено офіційні трудові договори, заробітна плата виплачується.

У колонії є невелике підсобне господарство – городи та теплиця. На момент візити моніторингової групи город та теплиця були переорані.

Дозвілля

На території ПВК (№ 64) розташований православний храм, а також, зі слів адміністрації, діють чотири інші конфесії. Але, через введений карантин відвідування колонії священнослужителям тимчасово заборонено. Також на території колонії є доволі великий клуб, у якому до введення карантину представники місцевої благодійної організації проводили різного роду заходи. Засуджені мають змогу відвідувати бібліотеку.

За встановленою програмою засуджені мають змогу поспілкуватися з психологом. Нещодавно в колонії було зроблено сучасний ремонт у кімнаті психологічної розгрузки.

Вказана кімната має затишний інтер’єр, м’які крісла та великий м’який диван, на одній зі стін встановлено кімнатний водоспад. За словами засуджених, ця кімната їм нагадує домівку.

Побачення

Через введений у країні карантин довгострокові побачення тимчасово заборонені, дозволені короткострокові побачення через скло. Але моніторингова група відвідала кімнати для довгострокових побачень, де згодом зможуть розміститися близькі родичі засуджених. ПВК (№ 64) має кімнати для довгострокових побачень різного рівня комфортності – від однокімнатного приміщення (типу квартири-студії) до повноцінної двокімнатної квартири. Найбільш комфортні номери коштують від 135 гривень з людини на добу. Кімнати мають сучасний ремонт, встановлено сучасні нові меблі та побутову техніку, кондиціонер, роздільний санвузол.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися