MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Роменська виправна колонія № 56»

02.10.2020   
Максим Ревякін, Таміла Беспала, Павло Шваб
Колонія є установою максимального рівня безпеки для чоловіків, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк, а також довічного позбавлення волі.

21 вересня 2020 року моніторинґова група у складі помічника народного депутата Максима Ревякіна та двох журналістів Таміли Беспалої й Павла Шваба відвідала Державну установу «Роменська виправна колонія № 56». Установа розташована у селі Перехрестівка Роменського району Сумської області – за 12 кілометрів від районного центру міста Ромни.

Колонія є установою максимального рівня безпеки для чоловіків, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк, а також довічного позбавлення волі. На час візиту в колонії перебувала 551 особа, а планове заповнення – 760 осіб. З початку цього року з колонії звільнено 41 особу. Заклад працює із 1961 року.

Після перевірки документів монітори у супроводі представників колонії потрапили на територію без перешкод. При в ході до пункту пропуску висіли оголошення та роз’яснювальна інформація щодо заходів безпеки, протидії поширення та профілактики коронавірусної інфекції COVID-19. Дотримуючись усіх рекомендацій уряду щодо карантинних заходів при проходженні пропускного пункту у моніторів перевірили температуру тіла, запропонували захисні маски, а також продезінфікувати руки. Монітори передали представникам колонії п’ять примірників Правил внутрішнього розпорядку із додатками для засуджених.

На початку монітори відвідали відділення, де утримуються особи, які відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Відділення розміщене на першому поверсі двоповерхової будівлі, яка збудована у 1982 році. За словами представників колонії, це відділення відремонтоване і є їхньою гордістю. На кухні є сучасний двокамерний холодильник та все необхідне кухонне начиння. Питна вода в достатку. Ванна кімната оснащена душовою кабінкою, рукомийниками та пральною машинкою. Житлові кімнати розраховані на двох осіб, світлі. У житлових кімнатах – дерев’яні ліжка та тумбочки біля кожного ліжка. У кімнаті дозвілля є плазмовий телевізор. У відділені є графік вологого прибирання та схема евакуації на випадок надзвичайної ситуації.

Хочемо зазначити, що у цьому відділені перебувало всього 8 осіб із 58, що відбувають покарання.

Далі моніторинґова група прослідувала до кімнат для довгострокових та короткострокових побачень. У кімнатах є все необхідне, а саме комфортні побутові меблі, кухня та необхідне кухонне начиння, що створює домашній затишок. Окрім того, є ігрова дитяча кімната. Також є окремий відділ для побачень із особами, які відбувають покарання до довічного позбавлення волі.

Також моніторинґова група відвідала крамницю, яка розташована на першому поверсі однієї з будівель житлових приміщень. У магазині є широкий вибір товарів. Ціни помірковані та відповідають ринковому стану. Є куточок покупця та список усіх товарів, які реалізовуються у крамниці, та їхні ціни. Також у крамниці є термінал для безготівкового розрахунку для тих осіб, які мають банківські карти. У магазині відсутня касова книжка.

Далі монітори оглянули житлові умови. Житлові будинки двоповерхові цегляні, збудовані упродовж 60–80-х років ХХ сторіччя, зі своїм просторим двориком. У кімнаті прийому їжі є достатньо кухонних меблів та всього необхідного начиння для приготування та вживання їжі. У вільному доступі ємкість із питною водою. Туалет та ванні кімнати відремонтовані. Раковини для миття рук справні, є мило. Вода нагрівається бойлером. За словами осіб, які відбувають покарання, засоби для дезінфекції представники колонії видають кожний тиждень, прибирання житлових приміщень відбувається за графіком. Маски в осіб, які відбувають покарання, також є. У житлових кімнатах зроблений косметичний ремонт, у кожній кімнаті проживає від 5 до 8 осіб. У кімнатах чисто й охайно.

Потім моніторинґова група відвідала їдальню та кухню. На підході до їдальні навколо повівало приємним запахом випічки – якраз у пекарні пікся хліб на вечерю. На кухні чисто, відчувався приємний запах приготовленої їжі, є стенд із меню-роздкодкою для зручності та точності готування страв. В залі їдальні є рукомийники із милом та рушничками. Є інформація про застереження та заходи боротьби із коронавірусною інфекцією. Для осіб, які відбувають покарання, є інформація щодо меню. Є окреме віконце для видачі дієтичної їжі.

Далі монітори відвідали лазню та пральне відділення. У пральне відділення закуплені нові пральні машинки, які є більше ефективними та сучасними. Також є перукарня. У лазні є велика світла роздягальня, душові кабінки розділені стінками, є килимки та шторки, які знімаються.

У медичній частині на половину зроблений ремонт. Також, за словами представників медичної частини, заплановано повністю завершити ремонт приміщення до кінця цього року. Окрім того, закуплено й нове обладнання, а саме новий італійський рентген апарат за 5 мільйонів гривень. Є стоматологічний кабінет, де не тільки рвуть зуби, але, як запевнили представники медичної частини, ставлять пломби та зубні протези. На час візиту на стаціонарному лікуванні перебувало 5 осіб, а з початку року проліковано 45 осіб. За даними представників медичної частини, особи, що відбувають покарання та живуть із ВІЛ-інфекцією (44 людини) отримують АРТ. Щодо ЗПТ, то такі особи відсутні. За період карантину, який спричинений всесвітньою пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, жодного випадку зараження серед осіб, які відбувають покарання, не було. На випадок зараження у медичній частині підготували окрему ізольовану палату.

Також моніторинґова група відвідали виробництво. Основні підрозділи – деревообробний та швейний цехи.

У деревообробному цеху багато пилу, однак робітники працюють там без масок та рукавиць. За словами адміністрації, спецодягу ні у кого з працюючих немає, але масками та рукавицями вони забезпечені, проте самі відмовляються їх вдягати. Стоїть постійний сильний гуркіт, відчувається вібрація, але навушники на пилорамі працюючим також не видаються.

У швейному цеху особи, які відбувають покарання, шиють сумки. На момент візиту приміщення було більш-менш провітрене. Місця для роботи достатньо. Сторонніх запахів немає.

Жодний із працюючих не зміг точно назвати розмір своєї заробітної плати. Частина з них вказувала, що він залежить від виробітку та складає 300–400 гривень. Інші відмовлялися називати цифри взагалі. На час візиту на виробництві працювало 116 осіб.

На території колонії функціонує професійно-технічне училище – засуджені мають можливість отримати одну із чотирьох спеціальностей, серед який зварник та автослюсар, достатньо престижні та затребувані спеціальності. Заняття проводяться раз на два дні до обіду. За аналогічним графіком відбуваються практичні заняття на виробництві.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися