MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Кам’янська виправна колонія № 34»Моніторинговий візит до ДУ «Дніпровська установа виконання покарань № 4»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Роменська виправна колонія № 56»Звіт за результатами моніторингового візиту до Конотопського виправного центру № 130Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Полтавська виправна колонія (№ 64)»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Сумська виправна колонія № 116»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Божковська виправна колонія (№ 16)»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Крюковська виправна колонія (№ 29)»Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Надержинщинська виправна колонія (№ 65)»Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)»Звіт про моніторинґовий візит до ДУ «Темнівська виправна колонія № 100»Звіт про візит до Кам’янської виправної колонії № 34Звіт про моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Моніторинговий візит до двох виправних колоній ЧернігівщиниМоніторинговий візит до Старобабанівської виправної колонії № 92Моніторинговий візит до Личаківської виправної колонії № 30Моніторинговий візит до Дрогобицької виправної колонії № 40Моніторинговий візит до Миколаївської виправної колонії № 50Моніторинговий візит до міжобласної лікарні при Темнівській виправній колонії № 100Звіт за результатами моніторингового візиту до Криворізької виправної колонії № 80

Звіт про моніторинговий візит до ДУ «Петрівська виправна колонія № 49»

06.10.2020   
Максим Ревякін, Ганна Овдієнко, Павло Шваб
Це колонія максимального рівня безпеки для чоловіків. Розташована посеред поля, поблизу села Новий Стародуб у Кіровоградській області. Документи моніторингової групи надто ретельно перевіряли, але все ж таки допустили до охоронюваної зони.

І. Загальна інформація

30 вересня 2020 року моніторингова група ХПГ у складі помічника народного депутата України Максима Ревякіна та двох журналістів – Ганни Овдієнко та Павла Шваба – відвідала ДУ «Петрівська виправна колонія № 49». Колонія розташована посеред поля, поблизу села Новий Стародуб у Кіровоградській області. Дорога до колонії дуже пошкоджена, доїхати до колонії було надзвичайно важко. Щоб потрапити до колонії, треба пройти повз напівзруйновані будівлі радянської промислової зони.

На час візиту в колонії відбувало покарання 419 засуджених. Це колонія максимального рівня безпеки для чоловіків. За інформацією адміністрації, штат установи укомплектований.

Документи моніторингової групи надто ретельно перевіряли, але все ж таки допустили до охоронюваної зони. Перед входом до охоронюваної зони моніторам провели температурний скринінг, запропонували продезінфікувати руки, окрім того, надали захисні костюми та рукавички.

ІІ. Лазня

Спочатку монітори відвідали лазню. В лазні є роздягальня, душові кабіни, перукарня, зона для сушки білизни та пральні апарати й машинки, а також дільниця для видачі чистої білизни та мила. Всі приміщення мають охайний вигляд, хоч ремонт у них і застарілий. В душових кабінках є штори та килимки, хоча і дуже невеликих розмірів. Видно, що це половина від великого килимка.

У день візиту йшов дощ, тому білизна сушилася у приміщенні.

Пральні апарати застарілі, однак справні. Пральні машинки нові. За словами представників адміністрації, їх було придбано за рахунок Червоного Хреста.

В установі є перукарня. Послуги перукаря, на відміну від інших установ, безкоштовні.

У кімнаті для видачі мила та білизни є мило, порізане на невеликі шматки, та є чиста білизна.

ІІІ. Їдальня та кухня

На момент візиту у приміщеннях їдальні та кухні проводився ремонт, який, за словами адміністрації, закінчиться наприкінці року.

Тимчасово їдальню перенесено до клубу, який міститься на другому поверсі тієї ж самої будівлі. У тимчасовій їдальні наявні дезінфікуючі засоби.

У кухні відсутні неприємні запахи, є машинка для нарізки вермішелі та апарат для чищення картоплі.

Рибний та м’ясний цех мають охайний вигляд та обладнані сучасними морозильними камерами. За словами представників адміністрації, продукти привозять щодня, тому їжа завжди свіжа. І справді, м’ясо та риба на вигляд апетитні.

Монітори прийшли одразу після обіду. На обід в установі був суп, каша з тушонкою, овочевий салат та шматок хліба. Але, на жаль, чай був відсутній. Моніторів приємно здивувала наявність на кухні інструкції з охорони праці при роботі на електроплиті та електричній сковороді.

IV. Виробництво

Виробництво в установі є невеликим та складається зі зварного цеху, кузні, котельні та швейного цеху. Не всі засуджені, які бажають працювати, мають змогу реалізувати своє бажання.

За словами засуджених, середня заробітна плата залежить від кількості виробленої продукції та у середньому складає 2 000 гривень. Деякі засуджені запевняли, що коли маєш бажання, в установі можна заробляти. На базі підприємства працює ПТУ, де навчається приблизно 120 засуджених.

V. Житлова зона

В установі наявні 10 спальних відділень, два з яких законсервовані, п’ять відділень блочного типу та три – казарменого типу. Одне відділення вже повністю відремонтоване, деякі – перебувають у стані ремонту. Через це частину засуджених відселено до інших відділень і вони змушені спати на двоповерхових ліжках, що є порушенням Європейських пенітенціарних правил. Однак, скоріш за все, це для засуджених короткостроковий дискомфорт до моменту закінчення ремонту в інших відділеннях.

У житлових приміщеннях здійснюється дезінфекція, однак проводиться вона нерегулярно. На момент візиту, відповідно до графіку, дезінфекція за весь день вже була проведена, тому у моніторів виникає сумнів щодо правдивості графіку та проведення дезінфекцій взагалі.

Спальні кімнати у житловій зоні охайні, у них відсутня пліснява та сторонні запахи. До них у достатній кількості потрапляє сонячне світло. В кімнаті прийому їжі є холодильник, микрохвильова піч, мультиварки та електричні чайники.

У вбиральнях рукомийники справні, є гаряча та холодна вода. Гаряча вода подається з бойлеру. У житловій зоні є душова кабінка, що дозволяє засудженим митися частіше за один раз на тиждень, як це передбачають національні норми. Туалетні кімнати обладнані високими перегородками та дверями.

VI. ДІЗО

На час візиту до установи у дисциплінарному ізоляторі перебувало дев’ять засуджених. З початку року було 142 випадки поміщення у ДІЗО та 9 – у ПКТ. Камери ДІЗО ПКТ застарілі, але охайні. У камерах є питна вода, однак сонячне світло через віконце майже не потрапляє. У засуджених відсутня можливість відкривати віконце самостійно. Під час візиту вільних камер у ДІЗО не було. Адміністрація пояснила це ремонтом.

VII. Медична частина

На момент візиту у медичній частині перебувало дев’ять осіб. Переважна більшість засуджених відпочивала. Медична частина з вигляду застаріла. В медичній частині встановлений сучасний італійський рентген-апарат та сучасне стоматологічне крісло.

За словами представників медичної частини, лікар-стоматолог приїжджає до установи тільки два рази на тиждень у вихідні дні. В установі 45 ВІЛ-інфікованих осіб, із них отримують АРТ-терапію 44. За поточний рік було два виклики швидкої допомоги до установи. У журналі тілесних ушкоджень зафіксовано 17 випадків за 2020 рік. Медична частина повністю укомплектована окрім 0,5 ставки терапевта. За словами засуджених, медична допомога надається у повному обсязі.

Випадків захворювання на коронавірус серед засуджених та представників установи виявлено не було.


Проєкт ЄС «Чинимо опір катуванням, жорстокому поводженню та безкарності в Україні»

 Поділитися