MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Онлайн-магазин» проти домашнього насильства

27.11.2020   
ХПГ-інформ

Створена Amnesty International соціальна платформа «Все не для дому» схожа на звичайний магазин. Ось тільки товари в ньому такі, що придбати нікому не захочеться: каструля, що називається «Ти весь день удома, де вечеря» або домашній сейф «Код знатиму тільки я». Проєкт стартував в межах акції «16 днів проти насильства».

Цю кількаденну інформаційну компанію започаткували ще у дев’яності роки. Відтоді до неї долучилися 187 держав. Мета акції – привернути увагу суспільства до проблеми насильства в родині – як фізичного, так і психологічного. Кампанія почаласяся 25 листопада у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насилля щодо жінок, завершується 10 грудня, коли світ відзначає День прав людини.  

Так звані товари онлайн-магазину мають дещо моторошні назви: люстерко «Кому ще ти така потрібна», шафа «Пересиджу, поки батьки сваряться», кухонний ніж «Я захищала своє життя». 

«Ці такі звичні нам речі побуту у багатьох сім’ях є символами фізичного, економічного, сексуального та психологічного насильства, яке, втім, досі замовчується і сприймається як норма чи "приватна справа". Але насильство — це завжди злочин, який не можна ігнорувати, адже це призводить лише до погіршення ситуації. Щоб ми та наші діти мали змогу жити у світі, де немає місця насильству в сім’ї, ми маємо почати з себе. Маємо спільно протидіяти всім формам домашнього насильства, щоб воно перестало бути нормою та "приватною справою". Цей злочин поряд, і він стосується кожної та кожного з нас», — розповіла директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

В описі до «товарів» надається пояснення, чому ті чи інші дії неприпустимі.

«Менше ніж 10% постраждалих звертаються по допомогу. Якщо приховувати насильство, із часом буде тільки гірше. Соромно має бути кривдникові! Якщо помічаєш насильство, не залишайся осторонь», – йдеться в описі до тумбочки «Просто перечепилася і впала».

«Величезна частка жінок, які засуджені за вбивство і перебувають у місцях позбавлення волі, насправді захищалися від фізичного насильства», – це вже пояснення до кухонного ножа. 

Крім того, на сайті онлайн-магазину є покрокові інструкції щодо того, як діяти, якщо ви стали свідком домашнього насильства, де шукати допомоги постраждалим, що має робити поліція. Також на сторінці є посилання на текст Стамбульської конвенції. Усі охочі можуть підписати листа з вимогою її ратифікації.


Стамбульську конвенцію Україна підписала ще в 2011 році, але й досі не ратифікувала. Це перший законодавчо закріплений інструмент, що створює вичерпний законодавчий підхід до боротьби з гендерно-обумовленим насильством. «Гендер», згідно з Конвенцією, означає соціально закріплені ролі, поведінку, діяльність і характерні ознаки, які певне суспільство вважає належними для жінок та чоловіків. Саме цей термін є однією з причин, чому міжнародний документ не подобається українським депутатам.

 Поділитися