MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Новини

РФ планує призвати 15 000 мешканців окупованого Криму

16.04.2024
Як повідомили в Кримськотатарському ресурсному центрі, з 21 вересня 2022 року нелегітимна влада півострова вже виписала 60 000 повісток і “мобілізувала” щонайменше 23 000 кримчан. Крім того, “росіяни цілеспрямовано здійснюють мобілізацію у місцях проживання кримських татар”, кажуть у центрі.

Сотня ворожих КАБів щодня. Підсумки тижня

15.04.2024
Минулого тижня Росія випустила по Україні майже 130 “шахедів”, понад 80 ракет та майже 700 КАБів. Міноборони РФ підтвердило, що викрадений окупантами журналіст Дмитро Хилюк в російському полоні. ФСБ знущається з українців на пунктах перетину російсько-естонського кордону. ХПГ коротко розповідає про події тижня, що минув.

Колишній британський військовий виграв суд проти РФ

14.04.2024
Ідеться про Шона Піннера, колишнього військового Королівського англійського полку, котрий воював за Україну. У 2022 році він був у Маріуполі та потрапив до російського полону, де його катували.

У СІЗО за листок з ‘Кобзаря’. Дайджест російських протестів

12.04.2024
Екоактивіст із Самари підірвався на вибуховому пристрої під час затримання російськими силовиками. Бармену, який підпалив залізничну релейну шафу, загрожує довічне ув’язнення. 18-річну дівчину ув’язнили за ‘Заповіт’ Шевченка.

Знищена Трипільська ТЕС на Київщині, загиблі у Миколаєві, удари по газосховищах

11.04.2024
Більше про чергову атаку РФ та удари по критичній інфраструктурі України — у статті Харківської правозахисної групи.

У березні вдвічі більше українських дітей постраждали від агресії РФ, ніж у лютому

10.04.2024
Як повідомила Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні, упродовж березня 2024-го загинули чи зазнали поранень щонайменше 57 дітей. Тим часом стало відомо, що у Костянтинівці на Донеччині, яку 9 квітня обстрілювали російські війська, з-під завалів будинку дістали тіла жінки та її 12-річного сина.

Розстріл полонених, тактика подвійних ударів, військовий омбудсман. Підсумки тижня

08.04.2024
Росіяни знову розстріляли українських військовослужбовців, що здалися в полон. Статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, за два роки набули понад 13 тисяч дітей. ‘Обмежено придатних’ більше не буде. ХПГ коротко розповідає про події тижня, що минув.

Катівня у підвалі будинку культури

04.04.2024
У селі Одрадівка, розташованому у Генічеському районі Херсонської області, російські окупанти утримують незаконно затриманих мирних людей у підвалі будинку культури. Переповідаємо, хто міг опинитися в створеній росіянами катівні, — у статті.

Маргариті Симоньян повідомили про нову підозру

02.04.2024
Як зауважили правоохоронці, головна редакторка пропагандистського каналу “Russia today” закликала до геноциду частини української нації.

Зруйнована Шаповалівка з повітря

02.04.2024
Прикордонну Дергачівщину росіяни атакували однією з перших. Близько половини громади було окуповано. Тоді ж село Шаповалівка опинилося в сірій зоні.

Публікації

Чи можуть військовозобов’язані жінки виїжджати за кордон?

10.04.2024
Медикині, ветеринарки, фармацевтки є військовозобов’язаними. Чи обмежує це їхні права при перетині кордону? Відповідає юрист ХПГ.

‘Бачила, як літак скинув бомбу на мій будинок’

10.04.2024
Оксана Гальченко — жителька Бородянки. Каже, що росіяни гатили з танків по будинках, якщо бачили когось у вікні. Жінка евакуювалася після того, як її оселю було зруйновано, а її сестра місяць провела в окупації, відмовившись від “привабливих” пропозицій окупантів евакуюватися в Росію.

‘240 хат під нуль, 700 пошкоджено’ — мешканець села Загальці

07.04.2024
Олександр Войналович живе у селищі Загальці на Київщині. Чоловік колишній працівник ДСНС. Коли розпочалась повномасштабна війна і навколо села вже було чимало окупантів, Олександр евакуйовував жінок та дітей на шкільному автобусі.

Як підліткам з окупованих територій отримати український паспорт?

02.04.2024
В окупації залишається чимало дітей. Досягнувши повноліття, вони часто намагаються виїхати на підконтрольну Уряду територію. Яким чином мають діяти юні українці, щоб отримати паспорт?

Представляти Україну тільки за дозволом? Що передбачається у законі про спеціальні місії

01.04.2024
Фактично мова йде про повну заборону усім громадянам України підтримувати будь-який зв’язок з представниками іноземних держав або міжнародних організацій без дозволу Голови Верховної Ради, Президента, або ж Прем’єр-міністра України.

‘Людей забивали до такого стану, що вони не могли навіть повзти’

01.04.2024
Окупанти перетворили Херсонський СІЗО на катівню, куди звозили громадян з активною проукраїнською позицією. Попри ризик, герой нашого сюжету збирав інформацію про колаборантів та передавав українським правоохоронним органам.

Вісім катівень за 21 місяць — географія полону

29.03.2024
‘Вони весь час нам казали: ми вас міняємо, їдемо на обмін. Я так вісім разів переїжджав з місця на місце, думаючи, що їду на обмін. А привозили на нову ‘прийомку’. Щойно нас вивантажували з автозака, починалося побиття’. Роман Кривуля, військовий механік радіоцентру, колишній атовець, провів у полоні рік і дев’ять місяців.

Смертна кара в Росії. Як це загрожує українцям?

29.03.2024
У Росії хочуть страчувати терористів, але це поняття дуже розмите.

‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’

28.03.2024
Суперзірка-волонтер із Маріуполя говорить, що кілька разів пробивався до оточеного міста, коли його без упину бомбардувала російська армія.

Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світу

28.03.2024
Провідні науковці та громадські діячі планети, серед яких понад чотири десятки Нобелівських лавреатів, закликали світових лідерів допомогти Україні. Публікуємо текст звернення.

Похований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в Маріуполі

27.03.2024
Ідеться про курган Дід, археологічну пам’ятку, яка віком може сягати Єгипетських пірамід. Більше про те, як російські сили перетворюють історію на попіл і вчиняють злочини проти містян, — у статті ХПГ.

‘Один брат загинув, другого ледве врятували’, — історія мешканки Загальців

26.03.2024
Світлана Замітайло живе у селищі Загальці на Київщині. Родина жінки втратила все, що мала: будинок, господарство. Та найстрашніше — війна відібрала життя її брата, який возив людей та гуманітарну допомогу.