MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Новини

Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФ

27.03.2024
На зустрічі були присутні понад 800 членів сімей полонених оборонців і цивільних, яких утримує Російська Федерація.

Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка

27.03.2024
За даними Офісу Генпрокурора, мирного чоловіка незаконно утримували в приміщенні захопленого ізолятора тимчасового тримання під час окупації Херсона. Аби врятувати чоловіка, його дружина сплатила 100 тисяч гривень російським окупантам.

Війна з темрявою. Підсумки тижня

25.03.2024
Україна пережила чергову масовану атаку на енергетичну інфраструктуру. В РФ українського військовополоненого Дениса Рашплю засудили до довічного ув’язнення. 800 спроб російських кібератак на українські державні установи та служби зафіксували в Офісі генпрокурора. ХПГ коротко розповідає про події тижня, що минув.

Росія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ

25.03.2024
РФ грубо порушує міжнародне гуманітарне право і нехтує правами людини у намаганнях зміцнити свій контроль. Як зауважив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк, “дії Російської Федерації розірвали соціальну структуру спільнот і залишили людей в ізоляції, що мало серйозні і довготривалі наслідки для усього українського суспільства”.

‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент України

22.03.2024
Запорізька атомна електростанція, що перебувала на межі блекауту, пожежа на ДніпроГЕС, загиблі цивільні й знеструмлені міста — що відомо про наймасштабнішу за останній час атаку на українську енергетику.

‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’

21.03.2024
Від 26 до 27 років ув’язнення в колонії суворого режиму — такі вироки отримали полонені українські нацгвардійці в окупованому Донецьку.

Зруйновані села Дібрівне та Курулька з повітря

21.03.2024
На Харківщині всього за 10 хвилин одне від одного лежать два села: Дібрівне та Курулька. Одне було окуповане росіянами та рясно заміноване, друге — зруйноване.

Вже отримали дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів

19.03.2024
Як працює Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків воєнних злочинів, розповіла його очільниця Вероніка Плотнікова.

Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у Криму

19.03.2024
На тимчасово окупованих територіях Росія активно розбудовує мережу закладів, які пропагують вступ до армії РФ і глорифікують війну проти України. Більше про центр “військово-патріотичного виховання молоді”, який планують створити в Севастополі, орвеллівський потяг російського Міноборони, що завітав на батьківщину Леніна, телеграм-канали “Юнармії”, що промовляють самі за себе, — у статті ХПГ.

Відновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постанову

18.03.2024
Розробка документа тривала цілий рік. Над ним працювали експерти МОЗ України, Командування медичних сил Міністерства оборони, МВС, Мінсоцполітики, Мінветеранів.

Публікації

‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’

28.03.2024
Суперзірка-волонтер із Маріуполя говорить, що кілька разів пробивався до оточеного міста, коли його без упину бомбардувала російська армія.

Похований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в Маріуполі

27.03.2024
Ідеться про курган Дід, археологічну пам’ятку, яка віком може сягати Єгипетських пірамід. Більше про те, як російські сили перетворюють історію на попіл і вчиняють злочини проти містян, — у статті ХПГ.

‘Один брат загинув, другого ледве врятували’, — історія мешканки Загальців

26.03.2024
Світлана Замітайло живе у селищі Загальці на Київщині. Родина жінки втратила все, що мала: будинок, господарство. Та найстрашніше — війна відібрала життя її брата, який возив людей та гуманітарну допомогу.

‘Росіяни вбивали зі звірячою жорстокістю’

23.03.2024
Волонтер Червоного Хреста Михайло Тульський потрапив в окупацію у Бородянці і на власні очі бачив страшні злочини, які вчиняли російські військові проти цивільних та військових. Тепер чоловік лікує ПТСР.

Права осіб, що повернулися з російського полону

21.03.2024
Після пекла неволі людина нарешті вдома. На що вона може розраховувати? Пояснюють юристи ХПГ. 

Навіщо?

21.03.2024
Багато невдалих рішень народжуються, коли ми перебуваємо у вакуумі невпевненості.

Звільнення від відбування покарання за станом здоров’я

15.03.2024
Юристи ХПГ створили покрокову інструкцію для засуджених, які мають право на звільнення через тяжкі захворювання і хочуть звернутися до нас за правничою допомогою.

Війна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні

13.03.2024
Напередодні Дня пам’яті жертв Голодомору стало відомо про нову хвилю руйнувань пам’ятників на окупованих територіях України.

Харківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтво

11.03.2024
Пропонуємо до вашої уваги дослідження про пошкодження чи знищення історичних пам’яток та будівель, призначених для релігійних та мистецьких цілей (24 лютого 2022 — 29 лютого 2024 року, Харківська область).

‘Тут неможливо було врятуватися’, — мешканка Бородянки

08.03.2024
Ганна Шморгун — мешканка сумнозвісного будинку по вулиці Центральній, 353. Разом із сусідами вона ховалася у приватному секторі, але і там було небезпечно. Росіяни гатили по будинках з танків, розстрілювали людей на вулицях і закопували загиблих у канаві.

Досягнення цілей — це правильні питання

04.03.2024
Для того, щоб досягти поставлених цілей, їх бажано розбити на невеликі незалежні етапи. Потім слід розділити їх на невеликі кроки або завдання.

Свободу Олегу Орлову! 

29.02.2024
Заява Міжнародної Асоціації ‘Меморіал’