MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європа: в Україні стало гірше з правами людини

26.05.2011    джерело: www.pravda.com.ua

Євросоюз відзначає погіршення ситуації в України за 2010 рік у сфері дотримання прав людини, основних свобод і верховенства права.

Про це йдеться у звіті про хід реалізації європейської політики сусідства у 2010 році в Україну, переданому агентству "Інтерфакс-Україна" у представництві Євросоюзу.

«ЄС висловлював занепокоєння з приводу зниження рівня поваги до основних свобод і демократичних принципів в Україні», – зазначається у звіті.

Крім того, в документі йдеться про те, що протягом звітного періоду в Україні зросла кількість випадків насильства над журналістами та їх залякування, при цьому не було досягнуто значних успіхів у розслідуванні таких випадків.

«У Києві та регіонах дедалі частіше проводяться перевірки приміщень ЗМІ. Не було завершено розслідування з приводу зникнення у серпні харківського журналіста Василя Климентьєва», – йдеться у звіті.

ЄС також стурбований ходом виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини. «Громадські організації і опозиційні партії скаржилися на обмеження свободи зборів» – підкреслюється в документі.

Крім того, Євросоюз очікує від України удосконалення виборчого законодавства та розв'язання проблеми залежності політичних партій від приватних джерел фінансування.

«У листопаді 2010 року президент створив робочу групу з удосконалення виборчого законодавства з метою приведення його у відповідність з міжнародними демократичними нормами і прискорення процесу його кодифікації», – йдеться у звіті.

Разом з тим, згідно з документом, робоча група не включила до свого складу (в якості повноправних членів) «ні незалежних експертів, ні представників громадських організацій, також вона не залучила достатню кількість представників опозиції».

Крім того, у звіті йдеться про необхідність вирішення проблеми залежності політичних партій від приватних джерел фінансування.

Також мова йде про суперечності деяких положень чинного законодавства про політичні партії іншим законодавчим нормам, а також положенням Європейської конвенції з прав людини та європейським нормам, що стосуються політичних партій.

26 травня 2011

 Поділитися