MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Києві нарешті відкриють експозицію Музею шістдесятництва

07.08.2012   
Георгій Кобзар
Музей шістдесятництва представить свою експозицію до Дня незалежності України.

Як повідомляє офіційний портал Київської міської держадміністрації, філія Музею історії міста Києва – Музей шістдесятництва – представить киянам свою експозицію до Дня незалежності України.

Музей працюватиме за адресою вул. Олеся Гончара, 33-А. Першими відвідувачами музею стануть члени Громадської гуманітарної ради м. Києва.

Експозицію створено на основі колекції, зібраної членами громадської організації «Музей шістдесятництва». Серед експонатів колекції є надзвичайно цікаві талановиті твори самобутніх художників, зразки самвидаву, рукописи та друковані видання, численні документи та унікальні фотографії, особисті речі шістдесятників, які відображають це непересічне явище в українській культурі другої половини ХХ ст.

Серед шістдесятників були як студенти, так і представники старшого покоління, переважно технічної та творчої інтелігенції – письменники, художники, мистецтвознавці, медики, науковці: Іван та Надія Світличні, Євген Сверстюк, Іван Драч, Алла Горська, Василь Стус, Василь Симоненко, Микола Вінграновський, Михайлина Коцюбинська, Дмитро Павличко, Людмила Семикіна, Галина Севрук, Богдан і Михайло Горині, Опанас Заливаха, В’ячеслав Чорновіл та багато інших.

Отже, матеріали про рух шістдесятників будуть представлені в експозиції нового Музею. Вона розповідатиме про відродження народних традицій, подорожі рідним краєм, боротьбу за національне відродження, феномен самвидаву, про репресії, яких зазнавали шістдесятники з боку влади.

Наприкінці 1980-х – початку 1990-х років шістдесятники взяли активну участь у здобутті Україною незалежності та розбудові молодої держави.

Нагадаємо, що Музей шістдесятництва вже «відкривали» цього року. 18 травня голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов у орендованій Народним рухом України столичній будівлі (термін оренди якої закінчується у грудні) на вулиці О. Гончара, 33, офіційно відкрив Музей шістдесятництва. Щоправда, того ж дня музей закрили, а всі експозиції та навіть стелажі вивезли… Урочисто відкриваючи Музей шістдесятництва, Попов, по суті, тоді відкрив лише поспіхом відремонтоване приміщення для майбутнього музею.


Довідка: Усвідомлюючи важливість збереження історичної пам’яті, українська правозахисниця, літературознавець та журналістка Надія Світлична висунула ідею започаткування Музею шістдесятництва. За пропозицією Н. Світличної ініціативну групу зі створення Музею шістдесятництва було організовано у березні 1994-го року. І вже з того часу члени групи почали звертатися до влади з проханням надати приміщення для її роботи. Однак тоді приміщення так і не дали…
У 1999 відбулися установчі збори громадської організації, яка називалась «Музей шістдесятництва». І головою правління громадської організації обрали Миколу Плахотнюка – багаторічного політичного в’язня часів СРСР.
За його словами, зусиллями громадськості за ці роки було зібрано колекцію, яка налічує понад 20 тисяч експонатів: матеріали, архівні документи, понад 600 картин, рукописи, самвидав, особисті речі митців. Є понад 6 тисяч примірників тематичної літератури шістдесятників та про них.

 Поділитися