MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Активісти українських екологічних організацій стурбовані станом річки Дніпро

23.08.2012   
Георгій Кобзар
Вони написали відкрите звернення Дніпровського Форуму громадськості до керівництва держави. Чи відгукнеться влада – невідомо.

В Україні порушується базове право громадян України на воду і санітарію, затверджене ООН і Радою ООН з прав людини в 2010 році (резолюція Генеральної Асамблеї ООН 64/292 від 28.07.2010 та резолюція Ради ООН з прав людини 15/9 від 24.09.2010 «Право людини і доступ до безпечної питної води та санітарії»), – вважають учасники Форуму.

І зазначають: «Враховуючи, що 70% українців п’є дніпровську воду, ліквідація надходження забруднень у Дніпро, охорона і відновлення якості його вод і екосистем має бути постійним пріоритетом держави».

Вітчизняні екологічні НУО стурбовані тим, що, незважаючи на визнання Радою Національної безпеки і оборони України якості питної води одним з вирішальних чинників здоров’я нації та національної безпеки, ряд відповідних законодавчих актів так і не був прийнятий, а реального прогресу в поліпшенні якості води та санітарії – немає.

Натомість, питання «поліпшення якості питної води» зникли з Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року.

До того ж, незважаючи на затвердження нових санітарних норм і правил щодо питній воді в 2010 році, які відповідають сучасним вимогам ВООЗ та Європейським стандартам, в Україні продовжується тенденція того, що водоканали отримують тимчасові дозволи на поставку питної води з відхиленнями від затверджених норм.

Піднімають учасники Дніпровського Форуму й проблему доступу до важливої екологічної інформації: Адже відомості про якість питної води або води в джерелі стає недоступною для споживача, а в деяких регіонах, наприклад, в Кіровоградській області, ця інформація, незважаючи на норми Оргуської Конвенції і Протоколу про воду та здоров’я, стає таємницею, як в радянські часи. А Національна доповідь про якість питної води та стан питного водопостачання не видається і не розсилається, як того вимагає законодавство України.

Українські НУО також виступають проти планів з будівництва нових атомних потужностей в басейні Дніпра. Наразі ще не вирішені проблеми, породжені Чорнобильською катастрофою, а також питання ліквідації сховищ відходів українського уранового виробництва, а уряд України планує нові атомні станції (АЕС). Учасники Дніпровського Форуму звертають увагу, що басейн Дніпра вже має високу щільність розташування АЕС. В умовах високих температур протягом тривалого часу влітку охолодження працюючих блоків стає проблематичним.

У відкритому зверненні висловлюється протест щодо законопроекту Ю. Мірошниченка «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні)» № 10218 від 16.03.2012 р., який був прийнятий 05.06.2012 р. у першому читанні, та може призвести до знищення системи державного управління і контролю в екологічній сфері.

Учасники Дніпровського Форуму вимагають забезпечити розробку проектів та винесення в натуру прибережних захисних смуг всіх водних об’єктів і зон санітарної охорони джерел водопостачання в басейні Дніпра до 2014 р., забезпечити постійний та дієвий контроль за тим, щоб господарська діяльність у цих смугах та зонах здійснювалась із дотриманням всіх норм і правил.

Наприкінці звернення українські екологічні НУО висловлюють свою готовність до співпраці з усіма зацікавленими сторонами для екологічного оздоровлення Дніпра на основі забезпечення владою доступу до інформації, участі в процесі прийняття рішень та доступу до правосуддя з важливих екологічних питань та впровадження Указу Президента України № 212/2012 «Про Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні».

Повний текст звернення можна прочитати тут:

 Поділитися