MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Понад 40% сімей в Україні вважаються бідними

24.08.2012   
Понад 40% сімей на харчування витрачають більше 60% своїх доходів. За міжнародними підходами, якщо сім’я витрачає на харчування понад 60% свого бюджету, вона вважається бідною.

Як передає «УНІАН. Здоров’я», в Україні не більше 5% громадян живуть на рівні середнього класу європейських країн. Про це генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто та завідуючий відділу дослідження рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Людмила Черенько повідомили на прес-конференції у Києві.

За словами Л.Черенько, фахівцям складно сказати, скільки в Україні офіційно зареєстровано багатих людей, бо податкова не оприлюднює інформацію про доходи людей, однак виділяють структуру населення за соціальним статусом. «І виділяють 5% «верхніх» у цій структурі. Це люди, які мають принципові відмінності за всіма характеристиками свого життя. Це ті люди, яких можна порівняти, мабуть, з європейським середнім класом. Вони можуть собі дозволити відпочинок, який притаманний більшості європейських сімей, де є працюючі, тобто впевнених у завтрашньому дні сімей», – сказала Л. Черенько.

Решта населення за своїм соціальним статусом, на думку експерта, трохи відрізняється одне від іншого, але живуть приблизно за одними й тими ж самими стандартами життя. «В одних нижчі доходи, в інших – вищі, але якісно вони не відрізняються», – зазначила Л. Черенько.

У свою чергу, В. Паніотто зауважив, що багатих людей в Україні менше, ніж 1% від загальної кількості населення. «Ці 5% – це, скоріше, середній клас, ніж багаті», – наголосив він.

Як повідомила Л.Черенько, на сьогодні українці, на відміну від життя за радянських часів, стали витрачати більшу частину своїх доходів на харчування, при цьому принципових змін у самому харчуванні не відбулося. Також чимало грошей сім’ї витрачають на освіту та медичне обслуговування, хоча Україні де-юре ці послуги безкоштовні. Крім того, зросла плата за житло та комунальні послуги.

«В результаті цього залишається дуже мало коштів на розвиток, на культурне проведення дозвілля. Раніше різні квитки коштували незначні суми, але зараз це змінилося. Залишається дуже мало вільних коштів в домогосподарстві», – сказала соціолог, посилаючись, в тому числі, на дані Держстату, що проводяться щоквартально з 1999 року.

«Сьогодні середня українська сім’я понад 50% витрачає на харчування, за останніми даними – 53%. Понад 40% сімей на харчування витрачають понад 60% своїх доходів. За міжнародними підходами, ці люди можуть вважатися бідними. Це один з критеріїв бідності, якщо сім’я витрачає на харчування понад 60% свого бюджету, вона може вважатися бідною, якщо понад 80% – то злиденною. І цей показник після 2009 р. навіть дещо зріс, на жаль».

«Якщо ми говоримо, що з кризи виходить потихеньку економіка, зростають соціальні доходи, але, на жаль, на споживанні це ще позитивно не відбилося», – підсумувала Л. Черенько.

 Поділитися