MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Генплани будуть розсекречені?

04.09.2012   
Мінрегіон має створити такі державні будівельні норми, які будуть сприяти доступності генпланів, а не їх подальшому протизаконному втаємниченню

Як повідомляє сайт Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ), перший віце-прем’єр В.Хорошковський доручив Міністерству регіонального розвитку провести з громадськістю консультації й розглянути можливості зробити генплани міст України доступними для всіх громадян.

Відповідно до цього ж доручення, врахувати пропозиції Центру мають Мін’юст, Держкомтелерадіо, Укрдержархів та СБУ.

Це – перші результати громадської експертизи діяльності Мінрегіону щодо формування переліку відомостей, які становлять службову інформацію. Експертизу провів СЦГІ в рамках проекту «Через доступ до генеральних планів – до містобудування без корупції», що реалізовується за фінансової підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження».

В ході згаданої експертизи, СЦГІ здійснив аналіз процесу створення переліків службової інформації, які ухвалюють українські міністерства. Саме ці переліки стають підставою для незаконного втаємничення генеральних планів міст, а їхня недоступність впливає на вартість житла, доступність інформації про шумове, хімічне та радіологічне забруднення, можливість ведення бізнесу та інші сфери життя громадян України.

«Сподіваємося, доручення першого віце-прем’єра розвіє сумніви щодо доцільності консультацій із громадськістю», – зауважив Володимир Щербаченко, голова СЦГІ. – «Перша тема для обговорення – це проект нових державних будівельних норм (ДБН), який регулює порядок створення та зміст генеральних планів. Мінрегіон має створити такі ДБН, які будуть сприяти доступності генпланів, а не їх подальшому протизаконному втаємниченню».

 Поділитися