MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вийшов у світ аналітичний звіт, присвячений проблемам дискримінації в Україні

14.09.2012   
В Україні, яка офіційно оголосила «курс на європейську інтеграцію», відбулося занадто мало змін у законодавстві стосовно забезпечення прав меншин і захисту від дискримінації.

Вийшов у світ аналітичний звіт «Дискримінація в Україні: проблеми й перспективи їх подолання». Його підготовлено експертом Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталією Беліцер, в рамках проекту «Суспільство та проблеми захисту від дискримінації: експертний погляд», який здійснює Український незалежний центр політичних досліджень за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження».

У звіті зазначається, що, відповідно до звітів і моніторингу міжнародних і національних (переважно неурядових) агенцій, найуразливішими групами меншин в Україні є роми, мігранти й іноземці (надто ті, хто відрізняється зовнішньо від представників «білої раси!»), а також кримські татари, які зазнають утисків і дискримінації за етнічною та релігійною ознаками.

При цьому, за словами Наталії Беліцер, різко негативні уявлення про масштаби расизму та ксенофобії в Україні виявилися значно перебільшеними, що яскраво доведено під час проведення в Україні футбольних змагань Євро-2012.

На думку експерта, в Україні, яка офіційно оголосила «курс на європейську інтеграцію», відбулося занадто мало відповідних змін у законодавстві стосовно забезпечення прав меншин і захисту від дискримінації. Зокрема, неодноразово повторювані рекомендації й заклики провідних міжнародних організацій та українських експертів посилити повноваження центрального органу виконавчої влади, який відповідав би, зокрема, за гармонізацію міжетнічних відносин і протидію дискримінації, було проігноровано.

Нагадаємо, що 6 вересня 2012 року Верховною Радою таки було прийнято Закон України № 10458 «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні». Однак, під час підготовки законопроекту № 10468 до другого читання, жодна пропозиція робочої групи громадських організацій та офісу Уповноваженого з прав людини (створена за згоди парламентського Комітету з прав людини, національних меншин та міжетнічних відносин) не була врахована і не знайшла відображення в ухваленому законі.

Тому 13 вересня 2012 року Коаліція з протидії дискримінації в Україні (КПД), яка об’єднує 34 громадські організації з різних регіонів України, направила звернення до президента України В. Януковича із проханням накласти вето на цей закон.

Крім організацій-членів КПД, звернення підписали інші правозахисні організації (Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Ла Страда – Україна та інші), а також 120 громадських активістів.

 Поділитися