MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Оголошується конкурс мікрогрантів для збереження шкіл у малих громадах Сходу України

10.10.2012   
Заявки приймаються від представників малих громад, школи яких знаходяться під загрозою ліквідації.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив (СЦГІ) запрошує команди громадських активістів та представників шкіл малих громад Луганської, Донецької та Харківської областей, заклади яких знаходяться під загрозою ліквідації, до участі в конкурсі мікрогрантів «Підтримка громадських ініціатив на користь збереження шкіл у малих громадах». Фінансова допомога надається для втілення громадських ініціатив, спрямованих на збереження освітніх послуг та громадського впливу на прийняття владних рішень щодо майбутнього школи.

Визначення основних понять:

Адвокасі –  метод та процес впливу на людей, які приймають рішення, та на громадську думку щодо проблемних питань. Він спрямований на мобілізацію громадських дій для досягнення змін у суспільстві.

Кампанія –  ряд послідовних заходів, які здійснюються для мобілізації громадської підтримки або іншого впливу на прийняття політичних рішень, задля досягнення певної суспільноважливої мети. Види: лобіювання, робота із ЗМІ, кампанія з написання листів та громадські демонстрації.

Владне рішення щодо подальшого функціонування загальноосвітнього навчального закладу може бути такого типу:

  • припинення діяльності;
  • реорганізація із пониженням ступеня;
  • реорганізація шляхом приєднання до іншого закладу;
  • реорганізація із підвищення ступеня;
  • зміна форми організації навчально-виховного процесу (перетворення шкіл в навчально-виховні комплекси, відкриття груп короткочасного перебування дітей дошкільного віку);
  • відкриття нових освітніх послуг тощо.

Умови конкурсу. Заявки приймаються від представників малих громад, школи яких знаходяться під загрозою ліквідації. Максимальний розмір фінансової підтримки на втілення однієї ініціативи становить: 10 000 грн. У рамках конкурсу СЦГІ має намір підтримати щонайменше 6 кращих ініціатив з трьох обраних областей України. Загальний бюджет конкурсу складає 60 000 гривень.

Учасники конкурсу:

  •  ініціативні групи громадян, до складу яких входять вчителі та представники місцевої громади;
  • представники шкіл у співпраці із місцевими громадськими організаціями.

Пріоритет надаватиметься проектам, які спрямовані на:

  • розробку та впровадження моделі громадських дій із захисту чи збереження освітніх послуг у своїй громаді, що носитиме інноваційний характер;
  • розвиток громадської активності, мобілізацію та залучення до реалізації проекту жителів територіальної громади;
  • здійснення громадського контролю за дотриманням прав, які порушуються під час процесу прийняття рішення та його виконання щодо припинення діяльності загальноосвітнього навчального закладу;
  • реалізації кампаній із збору інформації, яка стосується функціонування власного освітнього закладу, сприяє формуванню навичок складання інформаційних запитів;
  • запровадять нові форми співпраці з представниками органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади для впливу на їх рішення стосовно школи;
  • забезпечать активне висвітлення ініціативи по збереженню освітніх послуг у ЗМІ, зокрема проведення підсумкової прес-конференції;
  • матимуть довготривалі результати для громади.

Заходи, які мають бути обов’язковими у проектній пропозиції:

  • організація одноденного методичного тренінгу для команди проекту на початку його реалізації (з метою доопрацювання за допомогою фахівців СЦГІ моделі дій із захисту та збереження освітніх послуг у власній громаді,   планування  її впровадження).
  • організація підсумкової прес-конференції (спільний захід із іншими грантоодержувачами даного конкурсу області в обласному центрі).

Термін реалізації ініціативидо 3-х місяців.

Початок реалізації ініціативи варто планувати з 1 січня 2013 року.

Надіслані на конкурс заявки будуть оцінені Конкурсною комісією, що складатиметься з освітян та експертів громадськості, обізнаних у питаннях адвокаційних кампаній, правозахисту, розвитку малих громад та освітньої сфери.

Критерії, які братимуться до уваги при оцінюванні заявок конкурсною комісією:

1. Відповідність цілям і завданням проекту, вимогам конкурсу.

2. Актуальність питання ліквідації школи для громади.

3. Наявність комплексу дій, які внесуть практичні зміни до стану школи.

4. Спроможність команди проекту реалізувати ініціативу.

5. Реалістичність виконання ініціативи.

6. Життєздатність та соціальна ефективність пропонованої моделі громадських дій із захисту та збереження освітніх послуг у своїй громаді.

7. Ефективність запропонованого бюджету ініціативи. Переваги будуть мати партнерські проекти/ініціативи, які містять обґрунтований бюджет з власним внеском (фінансовим або нефінансовим) організації, громади чи школи не менш 10% від загального бюджету проекту/ініціативи.

Конкурсом не будуть підтримані ініціативи:

  • від окремих приватних осіб, політичних та релігійних організацій;
  • за якими передбачається закупівля матеріалів для ремонту школи чи будівельних робіт на її території;
  • у план яких входить лише проведення освітніх та навчальних заходів;
  • які включають заробітну плату виконавців;
  • які носять комерційний чи благодійний характер.

Конкурсні заявки приймаються до 17:00 30 листопада 2012 року включно:

- на поштову адресу СЦГІ (91005, м.Луганськ, 30-й квартал, 2/14) – дата подання визначається за поштовим штемпелем;

- на електронну адресу проекту «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг в малих громадах» [email protected] (із зазначенням теми листа «Конкурс мікрогрантів»).

Оприлюднення результатів розгляду заявок відбудеться до 15 грудня 2012 року на веб-сайті Східноукраїнського центру громадських ініціатив http://totalaction.org.ua/, у розділі проекту «Конкурс мікрогрантів». Учасники конкурсу також будуть повідомлені про результати у письмовому вигляді електронною або звичайною поштою.

Для активу громади/ініціативних груп/громадських організацій-переможців конкурсу з боку СЦГІ заплановано проведення методичних семінарів із планування та реалізації адвокасі-ініціатив, а також експертний супровід під час їхньої реалізації (юридична, методична, інформаційна  підтримка, експертні консультації).

Увага!

Зацікавленим командам з малих громад, які бажають взяти участь у конкурсі, слід подати конкурсну заявку, підготовлену згідно аплікаційної форми.

Крім того, вся інформація щодо конкурсу та електронний варіант аплікаційної форми розміщено на сайті СЦГІ http://totalaction.org.ua/.

При підготовці проектної заявки радимо користуватися посібником «Як зберегти школу у власній громаді: керівництво до дії», який доступний за посиланням http://totalaction.org.ua/content/stvorjujemo-posibnyk-zberihajemo-shkoly

 

Контакти

Вадим Сабінін, менеджер проекту «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг в малих громадах», тел. 0642 49 13 74, 099 04 34 024, [email protected].

Оксана Дрєпіна, керівник проекту «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг в малих громадах». тел. 050 923 41 17, [email protected].

* * *

Конкурс мікрогрантів відбувається у рамках проекту «Разом до збереження та розвитку освітніх послуг в малих громадах», що реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив за донорської підтримки Програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

 Поділитися