MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

У Чугуєві запрацював Центр правової підтримки та інформаціїУніверсальна категорія еволюції розуму. Колективна пам’ять системи: метапідхід Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 27 листопада 2022 рокуХронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 12 жовтня 2022 рокуЗаява Amnesty International – позиція ініціативи «Трибунал для Путіна»Хронологія подій у Харкові та Харківській області під час російсько-української війни. 28 липня 2022 рокуСвобода слова є фундаментальною цінністю, яку Україна відстоює у війні з РФ — українські правозахисники та правозахисні організації‘Непропорційне обмеження свободи слова’: Звернення правозахисників щодо рішення про об'єднання загальнонаціональних телеканалівКомпроміс зі злом: звернення правозахисників щодо засудження Україною політики Китаю відносно уйгурів30 квітня – головне за деньФонд «Бабин Яр» закликає припинити підтримку російського проєкту меморіалізації22 квітня – головне за деньСправа Дмитрієва: «Меморіал» поскаржився на адвоката за призначенням12 квітня – головне за день8 квітня – головне за день7 квітня – головне за день5 квітня – головне за день2 квітня – головне за деньЮрій Дмитрієв подав скаргу до ЄСПЛНовий Інтернет-ресурс Харківської правозахисної групи

Той, хто право знає – себе захищає

17.10.2012    джерело: pravo.prostir.ua
Георгій Кобзар
12 жовтня 2012 р. у селищі Кочеток на Харківщині відбувся виїзний прийом громадян, організований «Центром правової підтримки та інформації в місті Чугуєві та Чугуївському районі».

Як відомо, з серпня 2012 почав свою роботу «Центр правової підтримки та інформації в місті Чугуєві та Чугуївському районі» Чугуївської правозахисної групи. Він діє в рамках ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення» , що підтримується Міжнародним фондом «Відродження». Завданням Центру є надання жителям базової інформації з правових питань (консультацій, витягів із законів, пам’яток, зразків звернень і скарг).

Також Центр активно співпрацює з органами місцевого самоврядування для вирішення індивідуальних проблем громадян та захисту громадських інтересів. У працівників Центру налагодилися добрі робочі стосунки з багатьма сільськими і селищними радами Чугуївського району, чому сприяє проведення регулярних виїзних громадських прийомів.

Черговий такий виїзний прийом відбувся 12 жовтня 2012 р. у будівлі Кочетоцької селищної ради. Селищний голова Кочетка Сергій Рехтін, розуміючи значимість правопросвітницької роботи для місцевої громади, організував інформаційне оповіщення жителів, надав для фахівців «Центру правової підтримки та інформації» свій кабінет і протягом всього прийому виявляв жваву увагу до питань і потреб своїх земляків.

З відвідувачами спілкувалися керівник громадської приймальні Центру Юрій Чумак та юрист Чугуївської правозахисної групи Дар’я Янущик. Більше десяти мешканців селища звернулися за правовою консультацією. Питання, що цікавили їх, були різноманітними: оформлення договору довічного утримання, облаштування індивідуального (автономного) опалення, оскарження неправомірно вилучених водійських прав, оспорювання незаконного виселення з квартири, порядок звернення до суду та оплати судового збору тощо.

Виявилася і характерна для нашого часу проблематика – жителі селища згадували про ситуації, коли, користуючись правовою неграмотністю наших співгромадян, їх простодушністю і довірливістю, нечисті на руку спритники норовили привласнити чужі кошти. Так, в одному випадку якась «кредитна спілка» пропонувала надати «пільговий кредит» на велику суму, але за це просила «комісійні» в сумі 8 тис. грн. А в іншому – громадянам обіцяли покласти тротуарну плитку або поставити «європаркани», брали «передоплату» в 1,5 і більше тис. грн. і... зникали з поля зору.

Представники «Центру правової підтримки та інформації в місті Чугуєві та Чугуївському районі» настійно рекомендували своїм відвідувачам не йти на поводу у шахраїв і негайно звертатися до правоохоронних органів.

За всіма питаннями, які цікавили громадян, що звернулися на прийом, були надані юридичні консультації, дані відповідні рекомендації, а також вручені інформаційні буклети та пам’ятки, підготовлені Міжнародним фондом «Відродження» за програмою «Верховенство права».

Як зазначає голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов, робота виїзної приймальні «Центру правової підтримки та інформації» дуже важлива, оскільки громадяни, які приходять на такий прийом (часто не маючи часу і коштів для відвідування юристів в районному або обласному центрі), одержують кваліфіковану безкоштовну первинну правову допомогу безпосередньо у своєму населеному пункті.

Слід зазначити, що діяльність Центру (як і Чугуївської правозахисної групи в цілому) незалежна від політичних партій і рухів, і не є виборчим проектом, а розрахована на тривалу перспективу.

 Поділитися