MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українці – найхворіша нація в Європі

03.11.2012    джерело: 20minut.ua
Наталка Коваленко
Тривалість життя українців на 12-14 років менша, ніж у європейський країнах.

Найбільшу загрозу життю українців становлять серцево-судинні захворювання, за якими Україна посідає друге місце у світі, отруєння і хвороби печінки, які фахівці частково пов’язують з надмірним споживанням алкоголю.

За показниками безпосередньо пияцтва українці посідають 21-ше місце у світі. Загалом тривалість життя, базовий показник здоров’я нації, погіршується протягом останніх 50 років. Нині вона становить 65 років для чоловіків, 75 років – для жінок.

За даними цьогорічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, більше половини українців не можуть назвати себе здоровими.

Україна є державою, де населення не лише скорочується одними з найвищих темпів у світі, але й скорочується тривалість життя українців та його якість, констатує голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.

«Тривалість життя українців на 12-14 років менша, ніж у європейський країнах. Це перш за все погіршується тим, що населення веде дуже нездоровий спосіб життя, нераціонально харчується, туди входить алкоголізм, куріння і наркоманія. Це визначає структуру захворюваності, інвалідності та смертності населення. На серцево-судинні захворювання страждає від 12 до 14 мільйонів громадян, 1 мільйон стоїть на обліку з онкологічними захворюваннями, 500 тисяч – із туберкульозом. Всі ці захворювання визначають майже 100 відсотків загальної і захворюваності, і смертності», – зауважує Тетяна Бахтеєва.

Грошей на якісну систему охорони здоров’я не вистачає

На думку голови Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я Олега Мусія, в Україні просто не вистачає грошей на якісну систему охорони здоров’я.

«В Україні виділяють на медицину 3,7% ВВП. Насправді для існування системи охорони здоров’я необхідно, щоб було 6%. Але українське ВВП в грошовому еквіваленті, навіть якби було 6%, то воно дуже далеке від 11% в Німеччині, де на охорону здоров’я на одну людина витрачається декілька тисяч євро. Тому це все і впливає на стан здоров’я населення», – каже Олег Мусій.

В більшості випадків українці власноруч гублять своє здоров’я – медик

Але керівник українського відділення Всесвітньої організації охорони здоров’я Ігор Поканевич вважає, що для того, щоб побороти більшість із недугів, від яких потерпають українці, потрібні інвестиції не так у лікування, скільки у профілактику, яка б вплинула на зміну ставлення українців до свого здоров’я. До того, ж профілактичні державні програми відсутні уже кілька років.

«Українці менше слідкують за своїм здоров’ям: більше курять, більше вживають алкогольних напоїв, більше вживають нездорової їжі, менше фізично рухаються. Крім того, діагностика захворювань на більш пізніх стадіях», – сказав Ігор Поканевич.

Заслужений лікар України професор Ольга Богомолець погоджується, що здоров’я нації залежить від стану медичної галузі лише на 10 відсотків. Професор Богомолець переконує, що українці могли б бути нацією довгожителів і мають на те всі підстави – екологічні, кліматичні, географічні й генетичні. Але вони власноруч гублять своє здоров’я.

«Україна на сьогоднішній день посідає перше місце щодо дитячого алкоголізму. А у тих, хто п’є, виникає зрештою низка хвороб: захворювання печінки, СНІД, венеричні недуги. Українців спонукає не дбати про власне здоров’я – небачення власного майбутнього у цій країні», – запевняє Ольга Богомолець.

Медики наголошують, що змінити ситуацію можна, якщо українці повірять у своє майбутнє і в те, що вони, а ніхто інший, мають на нього безпосередній вплив.

 Поділитися