MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна – у списку особливої уваги з питань свободи ЗМІ

15.11.2012   
Георгій Кобзар
Україна потрапила до списку країн, які демонструють небезпечні приклади відступу від свободи ЗМІ, – зазначив Міжнародний Інститут Преси, опублікувавши «Європейський список особливої уваги».

Україна потрапила до списку країн, які демонструють небезпечні приклади відступу від свободи ЗМІ у Європі, – зазначив Міжнародний Інститут Преси (МІП), опублікувавши «Європейський список особливої уваги» («Europe Watch List»).

Як повідомляє Інститут масової інформації, список є поєднанням звітів від МІП, який захищає свободу преси в усьому світі, та їхнього партнера Медіаорганізації Південно-східної Європи (SEEMO), яка опікується питаннями свободи преси у країнах Південно-східної Європи.

Україна, Білорусь, Туреччина та Угорщина, є «країнами зосередження уваги» у цьому списку.

Останні роки увага до моніторингів свободи преси була націлена на ті частини світу, де спостерігаються загрозливі прояви цензури і де журналістів регулярно ув’язнюють, нападають і вбивають. Проте, побачили відступ у питаннях свободи ЗМІ і в Європі, де багато країн вже давно розглядаються як бастіони свободи висловлювання.

МІП вибрав чотири країни, на яких зосереджуватиме увагу, не тому, що вони є найгіршими чи є єдиними правопорушниками, а тому що кожна з них показує символічні елементи зростаючої загрози свободі ЗМІ в Європі.

Крім цих держав, велика кількість країн-членів Ради Європи показали погані та такі, що продовжують погіршуватися, дані про свободу засобів масової інформації. Це викликає заклопотаність не тільки з приводу стану свободи слова, але і самої демократії. Ці побоювання показують, чому важливо, щоб такі організації, які борються за свободу ЗМІ, як МІП і SEEMO, моніторили не тільки авторитарні країни, але й ті, які поруч, і, в разі серйозної проблеми, реагувати оперативно, ефективно і результативно.

Що стосується безпосередньо України, на думку міжнародних експертів, вона пережила чисельні порушення свободи ЗМІ напередодні парламентських виборів 28 жовтня 2012, а також розгляд парламентом пропозиції щодо повернення кримінальної відповідальності за наклеп як міру покарання. І хоча ці пропозиції були відкладені в минулому місяці, але спостерігачі побоюються, що тепер все може повернутися.

МІП та SEEMO зауважують, що, незважаючи на поліпшення після Помаранчевої революції 2004 року, рівень свободи ЗМІ знизився після того, як Віктор Янукович був обраний президентом в 2010 році, економічний тиск на ЗМІ і переслідування незалежних засобів масової інформації виросли. Безкарність за напади на журналістів викликає серйозну стурбованість.

Нагадаємо, що й вітчизняні експерти відмічають, що в останні два роки спостерігається згортання свободи слова та свободи ЗМІ в Україні. Також відбулася монополізація телевізійного екрану через диспропорційну присутність владного погляду та мінімізацію критичного голосу опозиції і незалежної громадськості.

 Поділитися