MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Право буцімто є, а верховенства – немає

02.12.2012   
Георгій Кобзар

Україна посіла 87-й рядок в Індексі верховенства права з 97-ми країн світу. Про це свідчать результати представленого днями у Вашингтоні Індексу за 2012 рік.

Означена доповідь, підготовлена Проектом світової юстиції – неурядової організації, мета якої полягає у просуванні верховенства права для розвитку спільноти можливостей та рівності в світі, – зазначає, що Україна отримала свою 87-му позицію через політичне втручання уряду, безкарність та корупцію.

«Урядові установи неефективні у дотриманні виконання законів, а суди, хоча й доступні, – неефективні та корумповані. З іншого боку, країна отримує досить високу оцінку у захисті базових громадянських свобод, таких як свобода релігії, і є відносно безпечною від злочинів. Права власності – слабкі», – говориться в доповіді щодо України.

Індекс оцінює країни за показниками у восьми сферах, що мають вплив на стан верховенства права:
1) межі повноважень центральної влади;
2) корупція;
3) безпека;
4) фундаментальні права;
5) відкритість уряду;
6) регуляторне середовище
7) цивільна юстиція;
8) кримінальна юстиція.

Доповідь створюється на підставі опитування 97 тис. громадян та понад 2,5 тис. експертів у 97 країнах світу.

Нагадаємо, що в Україні верховенство право закріплене у ст. 8 Конституції, в якій підкреслено, що цей фундаментальний принцип існування сучасного людства «визнається і діє», тобто підлягає застосуванню в усіх сферах правовідносин.

Конституційний Суд України з приводу принципу верховенства права зазначає наступне: «Верховенство права – це панування права в суспільстві. Верховенство права вимагає від держави його втілення у правотворчу та правозастосовну діяльність, зокрема у закони, які за своїм змістом мають бути проникнуті передусім ідеями соціальної справедливості, свободи, рівності тощо. Одним з проявів верховенства права є те, що право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а включає й інші соціальні регулятори, зокрема норми моралі, традиції, звичаї тощо, які легітимовані суспільством і зумовлені історично досягнутим культурним рівнем суспільства». (Абзац 2 п. 4.1. Рішення КСУ від 2.11.2004 р. № 15-рп/2004 (справа про призначення судом більш м’якого покарання).

На жаль, сучасна вітчизняна практика та оцінки міжнародних експертів свідчать про те, що проголошений у Конституції принцип не став в Україні реальністю. Адже неможливо домогтися верховенства права у країні, в якій найважливіші інституції, покликані сприяти відновленню права – суди – є «неефективними та корумпованими».

 Поділитися