MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Депутати мусять відповідати

05.12.2012   
Юрій Чумак
Депутата місцевої ради притягли до адміністративної відповідальності за порушення права на інформацію.

Постановою Луцького міськрайонного суду депутата Луцької міської ради С. було визнано винним і притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 212-3 (порушення права на інформацію) Кодексу України про адміністративні правопорушення та накладено штраф у сумі 425 грн.

Згідно постанови суду, С. притягнуто до адміністративної відповідальності за те, що він, являючись депутатом Луцької міської ради та будучи, відповідно до підпункту «б» п. 1 та п. 3 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» суб’єктом відповідальності за корупційне правопорушення, в порушення вимог ст. 5 Закону України «Про інформацію», ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації», п. 2 ч. 1 ст. 16 ЗУ «Про засади запобігання та протидії корупції», несвоєчасно надав інформацію на запит головного редактора громадсько-політичного тижневика «Волинська газета» та на звернення депутата Луцької міської ради Т.

Звісно, що С. з таким рішенням суду не погодився і оскаржив його в апеляційному порядку. Втім, Апеляційний суд Волинської області теж визнав депутата винним у порушенні права на інформацію:


Це рішення є дуже важливим, оскільки раніше депутати місцевих рад часто ігнорували запити на інформацію, адресовані на їх ім’я, посилаючись на те, що вони, мовляв, не є посадовими особами місцевого самоврядування.

Але суд, караючи С. виходив з того, що, згідно з пп. «б» п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції» до суб’єктів відповідальності за корупційне правопорушення відносяться не тільки народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, але й депутати місцевих рад.

Хоча в Україні й не діє принцип прецедентного права, втім, пам’ятаючи про подібну судову «перспективу», усім обранцям, які мають змогу розподіляти значні ресурси, виділяти землю, приймати інші рішення, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, прийдеться відповідати перед своїми виборцями не лише політично – під час виборів, але й постійно та буквально – на запити на інформацію.


PS: відомості щодо цієї справи надано експертом «Інституту політичної освіти» Олександром Солонтаєм.

 Поділитися