MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ветеран виграв правовий двобій із ДАІ

07.12.2012   
Юрій Чумак

На повороті зіткнулися старенький «Москвич», за кермом якого знаходився ветеран, та іномарка, що належить багатію. Звісно, правопорушником визнали пенсіонера. Банальна історія – як для нинішнього часу. Проте, ветеран війни вступив у правовий бій та виграв його. А допомогли йому у Чугуївській правозахисній групі.

Теплого літнього дня 10 серпня 2012 року Євгеній Денисович виїхав по справах з рідного селища Малинівка Чугуївського району Харківської області. На перехресті з автомагістраллю Київ – Харків – Довжанський він зупинився на знак «СТОП» та, не побачивши жодного транспортного засобу і переконавшись, що подальший рух є безпечним і не створює перешкод та небезпеки іншим автомобілям, проїхав перехрестя.

Але, вже виконавши маневр, через декілька секунд відчув сильний удар у лівий бік свого «Москвича»-2140. Як виявилось, його в такий досить грубий спосіб «поцілував» Volkswagen Sharan, що рухався на великій швидкості автомагістраллю та, повертаючи з головної дороги на другорядну, не впорався з керуванням.

У результаті АЗЛК-2140 отримав деформації обох дверей лівої сторони, переднього лівого крила та кузова, знов-таки – з лівого боку (нагадаємо, саме там і розташоване водійське місце). Що й було підтверджено відповідною довідкою ДАІ, співробітники якої прибули незабаром на місце дорожньо-транспортної пригоди.

Цілком зрозуміло, що одразу після аварії Євгеній Денисович знаходився у стані нервово-психічного перенапруження. Тому дав пояснення працівникам ДАІ та розписався в протоколі майже не дивлячись, не зовсім розуміючи, що в ньому написано.

Перебуваючи у стресовій ситуації, ветеран навіть не відчував болю, тому й вказав у поясненнях про відсутність пошкоджень на тілі. Але згодом вимушений був звернутися до поліклініки у зв’язку із болями у шиї, лівому колінному суглобі та періодичними головними болями, які з’явилися унаслідок ДТП, на підставі чого й був госпіталізований.

А у вересні Євгеній Денисович отримав повістку в суд, оскільки саме його вітчизняна Феміда обвинувачувала у скоєнні порушення правил дорожнього руху за ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Вочевидь, до таких висновків прийшли працівники ДАІ, оцінивши аргументацію водіїв «Москвича» та «Фольксвагена».

Зіткнувшись з такою несправедливістю, ветеран звернувся до «Центру правової підтримки та інформації» Чугуївської правозахисної групи. За справу взявся голова ЧПГ адвокат Роман Лихачов.

Уважно розібравши усі документи, він з’ясував, що адміністративний протокол був складений з численними порушеннями.

Зокрема, відповідно до ч. 4 ст.256 КУпАП, при складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз’яснюються її права і обов’язки, передбачені статтею 268 цього Кодексу, про що робиться відмітка у протоколі. Втім, працівниками ДАІ цього зроблено не було, що обмежило Євгенія Денисовича у захисті його порушених прав.

Також, при накладенні стягнення були порушені вимоги ст. 33 КУпАП – не враховано характер вчиненого правопорушення, ступінь вини, майновий стан, обставини, що пом’якшують відповідальність. У протоколі відсутні покази свідків, що могли б підтвердити факт правопорушення.

Фактично проігнорований той факт, що, при огляді місця ДТП співробітниками ДАІ не було зафіксовано жодних слідів гальмування автомобілю Volkswagen Sharan, з чого, вочевидь, виходить, що водій даної іномарки навіть не намагався запобігти дорожньо-транспортній пригоді.

Крім того, якщо допустити, що частина провини за аварію може лягати й на водія «Москвича», слід взяти до уваги, що обставинами, які пом’якшують відповідальність і мають значення для правильного вирішення справи, є те, що Євгеній Денисович є пенсіонером, ветераном війни та має інвалідність.

Проводячи ефективний захист клієнта, адвокат Лихачов домігся, що провадження у справі щодо притягнення Євгенія Денисовича до адміністративної відповідальності днями було закрито у судовому порядку.

Отже, завдяки «Центру правової підтримки та інформації» Чугуївської правозахисної групи ветеран війни виграв правовий двобій у суді.

Нагадаємо, що «Центр правової підтримки та інформації» ЧПГ працює в рамках ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення», за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного фонду Відродження.

 Поділитися