MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Чернігові жертва міліцейських тортур продовжує боротися за свої права

24.12.2012   
Віктор Тарасов
Деснянський районний суд м. Чернігова в черговий раз скасував постанову прокуратури про закриття кримінальної справи за фактом спричинення тілесних ушкоджень працівниками міліції Михайлу Ковалю.

Деснянський районний суд м. Чернігова в черговий раз скасував постанову прокуратури про закриття кримінальної справи за фактом спричинення тілесних ушкоджень працівниками міліції чернігівцю Михайлу Ковалю та його родичам, що мале місце ще в 2001 році, та направив справу прокурору Чернігова для відновлення досудового слідства.

«Символічно, що це рішення Деснянського районного суду м. Чернігова винесено саме 20 грудня, на День української міліції, – зазначає пан Коваль. – Протягом 11 років я намагаюся захистити свої права та вимагаю притягнути моїх катів до відповідальності. Але вони спокійно продовжували служити в органах, отримували підвищення й ордени, займали й навіть зараз займають високі посади в обласному управлінні МВС».

Вже навіть Європейський суд визнав факт катування та інших незаконних дій відносно Коваля та його родини. За ці роки вже чотири рази суд та двічі – Генеральна прокуратура – скасовували постанови про закриття кримінальної справи та зобов’язували провести нове розслідування. Але прокуратура м. Чернігова вже 11 років вперто не визнає наявність складу злочину в діях правоохоронців.

Нагадаємо, що в листопаді 2012 року Європейський суд з прав людини своїм рішенням визнав, що відносно пана Коваля, його дружини та сина були заподіяне жорстоке поводження з боку правоохоронців, рівень якого розцінений як катування, а також те, що держава України не провела ефективного розслідування скарг на ці протиправні дії (порушення ст. 3 Європейської Конвенції з прав людини).

Також Європейський суд визнав порушення інших статей Конвенції (ст.5, ст.8 та ст.1 Протоколу № 1 до Конвенції), зокрема щодо порушення права на свободу та особисту недоторканність, права на повагу до приватного та сімейного життя і житла, а також права власності.

В якості сатисфакції Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну виплатити Михайлу Ковалю та його родичам майже 35 тисяч євро.

Родину постраждалих в Європейському суді представляв Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).

До речі, в травні 2012 року Європейський суд з прав людини в своєму рішенні по справі «Каверзін проти України» зазначив, що тортури і відсутність ефективного розслідування фактів катувань з боку прокуратури є системною проблемою для України.

За даними Харківського інституту соціальних досліджень, у 2011 році від незаконного насильства в міліції постраждав майже мільйон (980 тисяч) українців.

Між тим, за інформацією прокуратури Чернігівської області, по всім (!) зверненням щодо незаконних методів розслідування, що надійшли до органів прокуратури області в 2009-2011 роках, прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи.

 Поділитися