MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українські військові розсекретять свої великомасштабні карти

20.01.2013   
Аліна Бондар

Вже влітку цього року з великомасштабних карт може бути знятий гриф «Для службового користування» і вони стануть доступні українським громадянам.

Науково-дослідницьку роботу у цьому напрямку в січні 2013 року розпочали вчені Центру воєнно-стратегічних досліджень Національного університету оборони України. Протягом найближчих 6 місяців військові визначать критерії, за якими великомасштабні карти будуть розділені на карти, відкриті для громадян, та карти, обмежені в доступі.

Про це Східноукраїнський центр громадських ініціатив поінформував начальник головного управління оперативного забезпечення збройних сил України полковник Микола Кравчук.

Нагадаємо, що зараз абсолютна більшість вітчизняних карт і планів, створених у великих масштабах (від 1:2000 до 1:25000) із використанням систем координат УСК-2000, СК-42 або місцевої системи координат, визнані інформацією для службового користування трьома центральними органами виконавчої влади (Міноборони, Мінрегіон та Держземагенство). Наслідком такої ситуації є втаємничення генеральних планів українських міст, що виготовляються із використанням великомасштабних карт та планів.

«Більшість інформації, що міститься на великомасштабних картах і планах, вже давно перебуває у відритому доступі. Але формальне рішення все одно є важливим. Воно стане ключем для зняття грифу «Для службового користування» з генеральних планів міст та іншої містобудівної документації. В свою чергу це зменшить корупцію і зловживання в землевідведенні і будівництві. Отже, ми покладаємо великі надії на роботу військових і чекаємо від них продуманого і відповідального рішення»,  – зазначив Володимир Щербаченко, голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

 Поділитися