MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні пропонується запровадити систему пробації

12.02.2013   
Георгій Кобзар
Кабмін обіцяє запровадити в Україні систему пробації, що буде забезпечувати здійснення окремих видів кримінального покарання без позбавлення чи обмеження волі.
Як повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України, Кабінет Міністрів обіцяє запровадити в Україні систему пробації, що буде забезпечувати здійснення окремих видів кримінального покарання без позбавлення чи обмеження волі. Відповідний законопроект, який розробило Міністерство юстиції, схвалено в січні поточного року на засіданні Уряду та буде поданий до парламенту. За словами Міністра юстиції Олександра Лавриновича, проектом закону передбачається утворення на базі кримінально-виконавчої інспекції ДПтС України органів пробації, які будуть існувати в структурі Державної кримінально-виконавчої служби. Загалом законопроект передбачає створення досудової пробації – забезпечення суду інформацією, що характеризує особу, яка притягається до кримінальної відповідальності. Такі відомості використовуватимуться для прийняття рішення про міру відповідальності особи. Серед іншого, досудова доповідь міститиме оцінку ризиків щодо можливості вчинення повторного кримінального правопорушення та висновок щодо можливості виправлення без обмеження або позбавлення волі. Законопроектом встановлюється наявність наглядової пробації – здійснення наглядових та соціально-виховних заходів щодо осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням. Законопроект передбачає й особливості пробації щодо неповнолітніх, які спрямовані на забезпечення їх нормального психічного та фізичного розвитку. До того ж, новацією урядового законопроекту є запровадження так званої пенітенціарної пробації – підготовки осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі, до звільнення з метою їх трудового та побутового влаштування. Проектом закону також враховано європейську практику залучення до роботи з клієнтами пробації волонтерів. Передбачається, що заходи, запропоновані в рамках запровадження системи пробації, вплинуть на рівень рецидивної злочинності у державі. Крім того, очікується зменшення в країні чисельності осіб, засуджених до покарань у виді позбавлення волі, які утримуються в слідчих ізоляторах та установах виконання покарань. Зазначимо, що Державна пенітенціарна служба України одним із пріоритетів своєї діяльності на 2013 рік визначила «Підвищення ефективності виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі», в ході реалізації якого заплановано «створення законодавчого, організаційного та технічного підґрунтя впровадження пробації та відповідної реорганізації кримінально-виконавчої інспекції». PS: Самі ж працівники кримінально-виконавчої інспекції у співрозмові з кореспондентом «Прав людини», на умовах анонімності визнавали, що найбільше, чого вони побоюються від чергового реформування – це банального перейменування їх інспекції на «службу пробації» з паралельним зняттям погонів, тобто, переведенням її співробітників у цивільний статус. Звісно, з одночасною ліквідацією існуючих соціальних гарантій та пільг.
 Поділитися