MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи опиниться знову назва «Україна» поруч зі словами «незаконна екстрадиція» у заголовках новин?

14.02.2013   
Заява Проекту «Без кордонів»

В минулому держава Україна неодноразово виказувала кричуще нехтування і байдужість до прав біженців і шукачів притулку, порушуючи власне законодавство і норми міжнародного права. Якщо Генеральна Прокуратура України та українські суди не розглянуть справу Абдумаліка Абдулладжанова безсторонньо і у правовий спосіб – Україна вчинить чергове непоправне правопорушення, здійснивши примусове видворення, заборонене підписаними нею міжнародними угодами.

За повідомленнями, які з'явилися у засобах масової інформації, 5 лютого у міжнародному аеропорту «Бориспіль» було затримано колишнього прем'єр-міністра Республіки Таджикистан Абдумаліка Абдулладжанова. 7 лютого Бориспільський суд Київської області ухвалив рішення про взяття екс-прем'єра Таджикистану під варту в рамках екстрадиційного провадження. За повідомленнями українських силових структур, йдеться про подальше можливе примусове видання п. Абдулладжанова владі Таджикистану, яка оголосила його у свій час у розшук через Інтерпол за звинуваченнями у скоєнні тяжких злочинів.

Абдумалік Абдулладжанов від 1994 року відомий як активний політичний опонент президента Республіки Таджикистан Емомалі Рахмона, частина обвинувачень, висунутих щодо нього офіційним Душанбе, пов'язана із боротьбою за владу в країні. Повідомлення про те, що до пана Абдулладжанова застосовано екстрадиційний арешт, і компетентні органи України очікують на надіслання з Таджикистану документів для його екстрадиції, вказує на те, що натепер Генпрокуратура не вбачає перешкод для продовження екстрадиційної процедури і можливого видання екс-прем'єра Таджикистану.

Проект «Без кордонів» стурбований повідомленнями щодо того, що пан Абдулладжанов отримав притулок у США. Ця інформація вимагає ретельної перевірки, оскільки, у разі підтвердження, цей факт робить видання його Таджикистану неможливим, а звільнення з-під варти – нагально необхідним. У цьому випадку видання п. Абдулладжанова владі Таджикистану становитиме refoulement – насильницьке видання біженця до країни, де йому загрожує небезпека, що заборонено, поміж іншим, Конвенцією ООН про біженців 1951 р. і українським законодавством. Також Проект «Без кордонів»  нагадує про абсолютну заборону видання особи до держави, де їй може загрожувати застосування катувань, відповідно до Ст.3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Європейської конвенції), і Ст.3 Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання. Видання особи до країни, де існує високий ризик застосування щодо неї катувань, є, таким чином, незаконним, і порушує як міжнародні зобов'язання України, так і національне законодавство.

За численними повідомленнями правозахисних та міждержавних організацій, практика застосування катувань у Таджикістані є надзвичайно поширеною та системною. Лише минулого, 2012 року про факти катувань у правоохоронній системі Таджикистану повідомляв Спеціальний доповідач ООН з питань тортур, а такі відомі міжнародні правозахисні організації, як «Amnesty International» та «Human Rights Watch», назвали тортури «системною» та «поширеною» проблемою таджицької системи силових структур. Враховуючи це, а також заяви самого п. Абдулладжанова, що він побоюється за своє життя у разі видання до Таджикистану, Проект «Без кордонів»  вбачає у згаданих статтях Конвенцій потенційну перешкоду до екстрадиції екс-прем'єра Таджикистану до  рук його переслідувачів.

Протягом останніх років держава Україна відзначилася як незаконними екстрадиціями осіб, які намагалися отримати тут притулок, – так і вміщенням під варту шукачів притулку задля екстрадиційної процедури, яка від самого початку не могла бути здійснена без порушення закону.

Ці порушення норм права мали високу ціну для переслідуваних, і вкотре зганьбили імідж України. Проект «Без кордонів» закликає не дозволити цьому повторитися знову.

 

Контакт: Максим Буткевич, +380-50-3348780,[email protected]

Ірина Федорович, +380-50-5288614, [email protected]

 Поділитися