MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Проведення мирного зібрання… негативно вплине на імідж влади»

12.03.2013   
Харківський окружний адмінсуд – у ТОП-6 абсурдних рішень судів щодо заборони проведення мирних зібрань.

Як повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини, представники партнерства «За свободу мирних зібрань» озвучили ТОП-6 рішень судів, якими порушувалися права громадян на мирні збори. Укладачі рейтингу ознайомились з понад 50 рішеннями за 2012 рік, та обрали, на їх думку, найбільш абсурдні.

6 місце
Харківський окружний адміністративний суд. Постанова № 25872222 від 6 вересня 2012 р.:
«Мешканці та гості міста з неповнолітніми дітьми відвідують центральну частину міста з метою культурного відпочинку, і проведення мітингу представниками ХОО ПП «Демократичний Альянс», що викрикують лозунги може викликати їх негативну реакцію та обґрунтоване обурення».

5 місце
Харківський окружний адміністративний суд. Постанова № 21793310 від 27 лютого 2012 р.:
«Слід відмітити, що вказаний захід планується проводити в зимовий період року (в умовах низької температури повітря) як наслідок можливе використання приладів опалення.
У відповідності «Правил пожежної безпеки в Україні»зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 4 листопада 2004 року за №1410/10009 п.5.2.11 улаштування тимчасових печей у приміщеннях, як правило, не дозволяється.
Розводити багаття, спалювати відходи, тару, викидати незагашене вугілля та попіл на відстань менше 15 м від будівель та споруд, а також у межах, установлених будівельними нормами протипожежних розривів, не дозволяється (п. 4.1.20.). Будівлі, споруди, приміщення, технологічні установки повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння (п.6.4.8.). Крім того забезпечення пожежної безпеки при проведенні подібних заходів у межах міста потребує відволікання значної кількості особового складу підрозділів МНС та оформлення відповідних дозвільних документів».

4 місце
Миколаївський окружний адміністративний суд. Постанова № 23550147 від 29 березня 2012 р.:
«Суд вважає, що проведення акції біля Прокуратури Миколаївської області, під час якої передбачено тримання портрета прокурора Миколаївської області В. Гальцова вниз головою з подальшим вкиданням портрета в урну для сміття, суперечить моральним засадам демократичного суспільства, створює реальну загрозу порушення громадського порядку, охорони здоров’я чи моралі та захисту прав і свобод інших осіб, а також дані дії можуть призвести до заворушень між учасниками акції та іншими особами».

3 місце
Миколаївський окружний адміністративний суд. Постанова № 25440043 від 6 березня 2012 р.:
«14.02.2012 року до виконавчого комітету Миколаївської міської ради надійшла заява – повідомлення ОСОБА_4 про проведення акції «Спалення портрета міського голови ОСОБА_6 та начальника департаменту ЖКГ ОСОБА_7» з метою висловлення протесту проти дій посадових осіб.
Суд вважає що у випадку вчинення дій зазначених у заяві - повідомленні відповідача існує загроза заворушень, так як дана акція буде здійснюватись в небезпечний для здоров’я та впливу на психіку людей та самого організатора спосіб».

2 місце
Постанова № 2а-8974/12/2670 Окружного адмінсуду Києва, який з 4 до 9 липня заборонив мирні зібрання в центрі Києва. Зокрема, акцію під Українським домом проти мовного закону Ківалова-Колесніченка.
Однією із причин заборони мирних зібрань у Києві на початку липня стало... святкування Дня незалежності США. Суд послався на важливість цього свята й «реальну загрозу терористичних атак»:
«Посольство США в Україні... направило лист до КМДА, у якому просить посприяти в забезпеченні заборони проведення іншими організаціями публічних заходів та демонстрацій навколо резиденції посла США», – сказано в судовому рішенні.

1 місце
Черкаський окружний адміністративний суд. Постанова №20963324 від 14 січня 2012 р.:
«Отже, нормами Закону № 3206-VІ не передбачено право громадськості на проведення мирних зібрань, як захід щодо запобігання і протидії корупції... Таким чином, доказів, які б свідчили про корупційні дії голови Черкаської обласної державної адміністрації ОСОБА_2 суду не надано, а проведення мирного зібрання направленого на боротьбу з корупційними діяннями голови Черкаської обласної державної адміністрації ОСОБА_2 призведе до розповсюдження неправдивих відомостей, що негативно вплине на імідж влади».

 Поділитися