MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

30% волинських ромів юридично не існують

05.04.2013   
Організація циган «Терне Рома» звернулася до депутатів Волинської обласної ради, аби ті допомогли розробити механізм отримання ромами, що постійно проживають на території Волинської області, ідентифікаційних документів.
Волинська громадська організація циган «Терне Рома» звернулася до депутатів Волинської обласної ради, аби ті допомогли розробити механізм отримання ромами, які постійно проживають на території Волинської області, ідентифікаційних документів (паспорт громадянина України, свідоцтво про народження). Як повідомляють «Волинські новини», про це під час засідання постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю повідомив голова комісії Володимир Навроцький. А виконувачка обов’язків голови правління ГО «Терне Рома» Тетяна Логвінюк розповіла, що в грудні минулого року депутатський корпус прийняв «Регіональну програму соціально-культурного розвитку національних меншин у Волинській області на 2013-2017 роки», в якій передбачається забезпечення ромів ідентифікаційними документами. Утім, механізму, який би пришвидшив цю процедуру – не передбачили. За даними Т. Логвінюк, на Волині 30% циган не мають ані паспорта, ані «коду». Тому, з юридичної точки зору, цих людей фактично не існує. Таку ганебну ситуацію слід виправляти якомога скоріше. «Звісно, частина представників громади не відчуває потреби в отриманні документів, але решта прагне цього і роками шукає вирішення проблеми в різних установах», – додала вона. Громадський діяч Віктор Пенько пояснив, що втрата довідок за фактом народження дитини, яка видається в медустанові, або втеча з цього закладу молодої мами, позбавила багатьох осіб можливості отримати свідоцтво про народження дитини, на основі якого з часом видається паспорт. «Минають роки і вже дорослі люди, які мають своїх дітей, на сьогоднішній день – ніхто. Відповідно, вони випадають з законодавчого поля», – наголосив В. Пенько. За його словами, нині немає узгодженості дій між державними відомствами в питаннях ідентифікації ромів. «Сьогодні медичні довідки видає Міністерство охорони здоров’я, свідоцтво про народження видає Міністерство юстиції, донедавна ж паспорти видавало Міністерство внутрішніх справ. Кожне відомство звертає увагу на попередника: немає довідки – немає права...». На думку представників громадськості та депутатів Волинської облради, питання може зрушити з «мертвої точки», коли буде створена координаційна комісія на обласному рівні, яка б контролювала взаємодію всіх відомств.
 Поділитися