MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сенсація: суд виніс виправдувальний вирок

07.04.2013   
Георгій Кобзар

Чугуївський міський суд Харківської області 27 березня виніс виправдувальний вирок за кримінальною справою. Як свідчать місцеві юристи, це перший такий випадок за останні 20 років!

Щороку українські суди виносять 160 тис. обвинувальних вироків. Натомість, виправдання вітчизняною Фемідою – справжня сенсація, адже, наприклад, минулого року було зафіксовано всього 0,17%, виправдувальних рішень в українських судах.

І це в той час, як частка виправдувальних вироків у європейських країнах становить 15-20%. Нинішній показник української судової системи за рівнем виправдувальних вироків у 2 рази нижче, ніж аналогічний за радянського «правосуддя» в 1937 році!

В умовах, коли український суд знаходиться в корпоративній змові зі слідством і державним обвинувачуванням, кожний виправдувальний вирок є надзвичайною подією для прокуратури, яка сприймає таке рішення судочинства як образливий ляпас.

Тому виправдувальний вирок, прийнятий у Чугуївському суді дійсно є непересічним, а суддя Олександр Ковригін, що його виніс, заслуговує на повагу.

Можливо, з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу України та широкого запровадження інституту безоплатної правової допомоги, в тому числі – захисту від обвинувачення, – кількість виправданих осіб буде зростати, а у вітчизняних СІЗО та колоніях поменшає безпідставно засуджених.

 Поділитися