MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Расистів немає, чи є «хулігани»?

11.04.2013   
Георгій Кобзар
У Сумській області ксенофобії та расизму немає. Адже за злочини ненависті карають як за «хуліганство».

В рамках проекту з моніторингу порушень прав людини на ґрунті расизму й дискримінації, здійснюваного на Слобожанщині за підтримки німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ), громадською організацією «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА» було спрямовано запит на інформацію до управління МВС України в Сумській області.

Запитувалась інформація щодо кількості порушених кримінальних справ та відкритих кримінальних проваджень за злочини, вчинені з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, а також кількості скарг іноземних громадян на побиття, незаконне затримання їх працівниками УМВС України в Сумській області в 2012 р.

У відповіді, що надійшла зі слідчого управління УМВС України в Сумській області, зазначалося, що протягом 2012 р. злочинів, вчинених з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, не реєструвалося:

Дивною виглядала лише теза з міліцейської відповіді щодо того, що скарг від іноземних громадян на побиття та незаконне затримання до СУ (слідчого управління) УМВС не надходило. Дивною тому, що скарги на незаконні дії з боку правоохоронців, як правило, поступають до інспекції з особового складу, відділу внутрішньої безпеки та інших контрольних підрозділів міліції, але аж ніяк не до слідчого управління.

Довелося надсилати повторний запит, після чого наприкінці березня 2013 р. прийшла відповідь, у якій уточнювалося, що «скарг від іноземних громадян, про побиття та незаконне їх затримання, до УМВС області не надходило».

То ж можна зітхнути з полегшенням, вважаючи, що на Сумщині нарешті запанували міжнаціональне порозуміння та толерантність, а расизм з ксенофобією сконали назавжди? На жаль, як свідчить практика, відсутність кримінальних справ за статтями, в ознаках кваліфікації яких містяться расистські та ксенофобські мотиви, далеко не завжди означає відсутність самих таких злочинів.

Достатньо згадати, що за підпал неонацистами гуртожитку Сумського державного університету, в якому проживали чорношкірі студентки з Нігерії, що стався у серпні 2011 р., кримінальну справу спочатку було порушено… за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).

Вже пізніше, коли молодики ще й стали малювати містом графіті з портретом людини, схожої на президента Януковича, порушили кримінальну справу за ст. 296 КК України (хуліганство) – за різними епізодами, одним з яких і був згаданий вище підступний напад на гуртожиток.

Але ніяких «умисних дій, спрямованих на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності», що є ознаками злочину за ст. 161 КК України, у діях зловмисників, які через свої неонацистські погляди ледь не позбавили життя безневинних студенток з Африки, правоохоронці не побачили (або не захотіли побачити).

Сум бере від таких сумських практик.

 Поділитися