MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи дочекаються покращення українські в’язниці?

06.05.2013   

Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської мережі ЛЖВ проаналізувало бюджетні пріоритети вітчизняного пенітенціарного відомства.

Ціна виправлення в 2012-му
Реалізуючи державну політику у сфері виконання покарань, протягом 2012 року, Державна пенітенціарна служба України (далі – ДПтСУ) виправляла не тільки засуджених, а й сама себе. Яскравим свідченням самовиправлення або оптимізації кримінально-виконавчої системи, служать втрати понесені службою в минулому році.
Серед найбільш значущих втрат – Хмельницька виправна колонія № 121, ліквідована наказом ДПтСУ в березні, а також 6 підрозділів кримінально-виконавчих інспекцій, ліквідованих наприкінці 2012-го.
Наприкінці 2012 року ДПтСУ недорахувалася 8031 ув’язненого. Запланувавши 38885 ув’язнених на кінець року, слідчі ізолятори нарахували тільки 30854. Таке зниження числа ДПтСУ цілком логічно пояснює набранням чинності нового Кримінального процесуального кодексу.
При цьому зниження числа засуджених виявилося незначним і склало лише 956 осіб.
Зниження відзначені і в показнику «кількість осіб, які перебувають на диспансерному обліку у зв’язку з захворюванням на ВІЛ-інфекції та СНІД». Так, пенітенціарна служба припускала, що на кінець 2012 року, на диспансерному обліку буде 6700 ВІЛ-інфікованих, а фактичне число склало 6479. Хоча ця цифра виглядає сумнівною, адже офіційний сайт ДПтСУ повідомляє, що 01.01.2013 року на обліку було 6957 ВІЛ-позитивних засуджених та ув’язнених.
Таке зниження, проте, ніяк не виправдовує підвищення числа хворих на туберкульоз – на 3% (123 пацієнта). Хоча ДПтС України, знайшло виправдання і цим показником. На їх думку, зростання кількості пацієнтів туберкульозних лікарень викликане поліпшенням виявлення та діагностики туберкульозу. Завдяки закупленому в 2011 році рентгенодіагностичному обладнанню. Хоча СІЗО, в 2012 році, дійсно прийняли на 21% менше хворих на туберкульоз, ніж очікувалося.
Недорахувалася пенітенціарна служба і 3628 чоловік персоналу. Із запланованих 49117 співробітників, в кінці 2012 року відомство нарахувало всього лише 45489. Недобір, на думку відомства, виправданий низьким рівнем заробітної плати і соціального захисту персоналу.
Разом з тим, всі втрати і зниження показників кримінально-виконавча служба спробувала «інвестувати» в виправлення.
Так, на 20 копійок збільшили ціну добового харчування засуджених та ув’язнених, з 7,7 грн. до 7,9 (1,5%). На 9,9 грн. збільшили показник «ціна медикаментів для лікування засуджених та осіб, взятих під варту на одну людину на місяць» – з 29,2 до 38,2 грн.
Однак, найбільша сума була спрямована на збільшення середньомісячної зарплати співробітників, з 2005 до 2253 гривень.
Ще однією сферою економії, виявилася оплата праці персоналу спеціалізованих лікарень ДПтСУ. Економили на несплаті 30% надбавки, яку повинні платити співробітникам, які працюють в установах, що здійснюють діагностику та лікування туберкульозу. Така доплата передбачена спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519. Однак, були факти безпідставного підвищення на 30% посадових окладів, тим, хто таких підвищень отримувати не повинен – державним службовцям. Збиток склав 133,1 тис. гривень.
Найслабшою ланкою в реалізації бюджету 2012 року стала сфера «виконання робіт з будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів для поліпшення побутових умов та медико-санітарного забезпечення засуджених та осіб, взятих під варту». На виконання цього показника ДПтСУ недоотримала, як мінімум, 5555,2 тис. гривень. В результаті кількість об’єктів, на яких здійснюються роботи з будівництва, реконструкції і ремонту, скоротилося з 10 до 6. Без реконструкції залишилися системи теплопостачання Криворізької ВК № 80 і будинок дитини, що діє при Чернігівській ВК № 44, а також очисні споруди в Райковській ВК № 73 і система водопостачання Коломийської ВК № 41.

Що виправлять в 2013-му?
Бюджетний 2013 рік пенітенціарна служба України зустріла з 5% збільшенням бюджетної програми «Виконання покарань установами і органами пенітенціарної служби». Обсяг фінансових коштів склав 2586530,0 тис. грн., що на 131144,7 тис. гривень більше, ніж у 2012 році.
Значні показники збільшення фінансування спостерігаються в показниках «утримання та соціальний захист персоналу апарату та територіальних органів управління (медичне забезпечення, реабілітація та санаторно-курортне лікування), а так само «оперативно-службова діяльність» і «середня заробітна плата співробітників». На утримання і соціальний захист персоналу, в порівнянні з 2012 роком, передбачено збільшення витрат на 107505,1 тис. гривень. Збільшення заробітної плати становитиме 207 гривень, в результаті середньомісячна зарплата співробітників запланована в розмірі 2460,0 грн. Завдяки таким поліпшенням, ДПтСУ збирається залучити до роботи в системі виконання покарань 1917 нових співробітників.
Крім того, не дивлячись на торішній недобір курсантів, що навчаються в освітніх установах ДПтСУ, відомство вирішило збільшити на 720,0 тис гривень видатки на забезпечення їх харчуванням. Таким чином, кожен курсант буде харчуватися на 19,5 гривень на добу. Засуджені та ув’язнені – на 8,6 грн. на добу.
Ще однією сферою, де вбачається підвищення фінансування, є «медичне забезпечення персоналу та лікування засуджених та осіб, взятих під варту», що збільшилося, у порівнянні з 2012-м (55690,0 тис. грн.), на 9,7% (61705,2 тис. грн.).
Також на поліпшення системи надання медичної допомоги прийдуть гроші, як мінімум з 2-х програм. За «Загальнонаціональною програмою забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки» – 10000,0 тис. гривень. За «Державною цільовою програмою протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки» – 21437,6 тис. грн. В результаті, середньомісячна ціна медикаментів для лікування засуджених та осіб, взятих під варту, за всіма нозологічними формами захворювань (у тому числі ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД та туберкульоз) складе 36,1 грн.
Крім того, пенітенціарна служба запланувала збільшення кількості медичних частин в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах, з 137 до 147. Вочевидь, в результаті таких фінансових вливань, відомство очікує покращень у сфері медичного обслуговування засуджених та ув’язнених.
Гігантське поліпшення заплановано для обслуговування ВІЛ-інфікованих. Збільшення кількості таких засуджених та ув’язнених протягом 2013 року очікується на 521 людину – з 6479 до 7000. Крім того, пенітенціарна служба вирішила майже на 50% збільшити число осіб, які проходитимуть курс лікування АРВ-терапією. Відомство хоче вийти на показник охоплення АРВ-лікуванням в 28,5%. Іншими словами, на кінець 2013 року майже кожен третій ВІЛ-інфікований, що стоїть на диспансерному обліку з ВІЛ-інфекцією/СНІДом – зможе отримувати АРВ-терапію.
Наступною сферою поліпшення потенційно може стати сфера лікування туберкульозу. У 2013 році запланована стабільна робота 5 спеціалізованих туберкульозних лікарень, в яких хворі будуть охоплені швидкою лабораторною діагностикою за допомогою аналізаторів мікробіологічних BACTEC MGIT 960. При цьому збільшення кількості пацієнтів туберкульозних лікарень, заплановано незначне – на 127 осіб (з 4173 до 4300). В результаті, медична служба ДПтСУ вирішила вийти на 52% показник лікування туберкульозу.
Сфера «виконання робіт з будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів для поліпшення побутових умов та медико-санітарного забезпечення засуджених та осіб, взятих під варту» взагалі лишиться без бюджетного фінансування, оскільки пенітенціарний бюджет «виконання покарань установами і органами пенітенціарної служби» 2013 року, на відміну від 2012-го, такої статті розходів не містить.


PS: аналіз проведено в рамках підготовки щорічної доповіді про дотримання медичних прав ВІЛ-інфікованих засуджених та ув’язнених, які утримуються в пенітенціарних установах України.

PPS: звісно, збільшення фінансування на якусь структуру, за українських умов не означає автоматичного покращення ситуації у даній галузі, оскільки всім відомі корупційні складові «розпилів» та «відкатів» сучасної вітчизняної реальності. Втім, зробити певні висновки щодо пріоритетів розвитку цієї структури можна, проаналізувавши напрямки, куди спрямовуватимуться бюджетні кошти та їх заплановані обсяги.

 Поділитися