MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Не можна ставити знак рівності між захистом Вітчизни та примусовою службою в армії»

19.05.2013   
Георгій Кобзар
Під час дискусії за круглим столом неодноразово звучав аргумент, що служити в армії – це конституційний обов’язок. Це не так. Є обов’язок захищати Вітчину. А ставити знак рівності між обов’язком захищати Вітчизну та примусовою службою в армії помилково.

«Ми не відмовляємося від призову, а просто тимчасово призупиняємо його. Ми залишаємо за собою таке право», – про це заявив начальник Головного управління особового складу Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Кропивченко під час круглого столу «Проблеми захисту прав призовників, військовослужбовців та осіб, які проходять альтернативну службу в СНД».

Захід відбувався за участі представників Міноборони України та громадських організацій України, Росії, Білорусі, Таджикистану, Вірменії, Азербайджану, Казахстану, Киргизстану – членів міжнародної мережі «Суспільство й Армія», та був організований ГО «Центр Громадянських Свобод».

Як повідомляє сайт «Центру Громадянських Свобод», в ході круглого столу Сергій Кропивченко повідомив, що «Збройні сили на 56% укомплектовані військовослужбовцями за контрактом». Загалом, за його словами, перехід ЗСУ на контракт відбувається у 4 етапи:
- до 1 червня 2013 р. планується прийняти 6, 9 тис. особового складу за контрактом;
- до кінця 2013 р. – прийняти близько 4 тис. контрактників, – на 100% завершити комплектування військовослужбовцями за контрактом;
- до 1 липня 2014 р. – прийняти ще 3 тисячі [за контрактом];
- до кінця 2014 р. – ще 3 тисячі особового складу прийняти, і завершити звільнення солдат строкової служби.

«Восени цього року ми призиваємо востаннє до 7, 5 тисяч солдат», – пообіцяв С. Кропивченко.

«Перехід Збройних сил на контрактну основу – це не просто зміна правової норми та інституційної бази, а передусім зміна поглядів», – зауважила голова правління Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук. «Під час дискусії за круглим столом неодноразово звучав аргумент, мовляв, служити в армії – це конституційний обов’язок. Це не так. Є обов’язок захищати Вітчину. А ставити знак рівності між обов’язком захищати Вітчизну та примусовою службою в армії помилково».

Експерт Володимир Феськов згадав про проблеми корупції у воєнкоматах. За його словами, зафіксовані хабарі не тільки за ухилення від призову, але навіть за те, щоб потрапити на військову строкову службу. Проблеми є і в проходженні альтернативної служби. Викликає подив право держави визначати, яка церква має право «не стріляти». Тільки прихильники 9-ти конфесій можуть відмовитися від військової служби за релігійними переконаннями. І одне з найбільш гострих наразі –питання внутрішніх військ.

«Незрозумілим є, чому 30% призовників проходять службу у внутрішніх військах, тобто в МВС. Саме ці призовники дедалі частіше використовуються владою в придушені суспільних протестів. І якщо озвучені на круглому столі наміри Міноборони відповідають дійсності, то відсоток призовників від загальної кількості, які служать в МВС, збільшиться до 100%. МВС, на відміну від Міноборони, не змогло дати точного пояснення, чи рухаються вони до завершення примусового призову, і це лякає Що таке «внутрішня армія» для мене незрозуміло. Виходить, що це армія, яка бореться з громадянами».

 Поділитися