MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Студенти знатимуть, як у ситуацію торгівлі людьми не потрапити

23.05.2013   
Георгій Кобзар
У повсякденному житті гостро необхідні не тільки загально-дисциплінарні та професійні знання, а й пізнання в галузі прав людини, які б дозволили убезпечитися від їх порушень, у тому числі – від потрапляння у ситуацію торгівлі людьми.

Чугуєво-Бабчанський лісний коледж – єдиний на Чугуївщині (Харківська область) вищий навчальний заклад. Коледж має I рівень акредитації та готує молодших спеціалістів за багатьма затребуваними спеціальностями. Знання, одержувані студентами в навчальних аудиторіях коледжу, дозволяють їм знайти хорошу роботу по його закінченні або продовжити отримання вищої освіти рівня бакалавр і магістр в інших ВНЗ.

Але в повсякденному житті гостро необхідні не тільки загально-дисциплінарні та професійні знання, а й пізнання в галузі прав людини, які б дозволили убезпечитися від їх порушень, у тому числі – від потрапляння у ситуацію торгівлі людьми.

Адже в часи економічної стагнації ця проблема в Україні не втрачає своєї актуальності, і просвітництво серед громадськості – особливо молодих людей – вкрай необхідне.

Тому правозахисники запропонували адміністрації коледжу провести бесіду з попередження торгівлі людьми для студентів. Захід відбувся 20 травня 2013 р. в актовій залі навчального закладу.

Член Харківської правозахисної групи та експерт громадської організації «Жіноча громада» Юрій Чумак – сертифікований тренер, який пройшов навчання в рамках проекту ОБСЄ «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні», поділився з молоддю основними правилами, які дозволять не потрапити в тенета сучасних работоргівців.

Зокрема, якщо збираєтеся на навчання або роботу за кордон, слід заздалегідь уточнити через надійні джерела всю інформацію щодо приймаючої сторони. Документи слід підписувати тільки після ретельного вивчення, а ще краще – після консультації фахівця. Обов’язково потрібно повідомити про свої плани рідним і залишити їм всю інформацію щодо майбутнього місцезнаходження за кордоном. Крім того, необхідно зробити копії паспорта громадянина України та закордонного паспорта, і взяти їх з собою, а також мати телефонні контакти представництв України в країні перебування.

Також було продемонстровано навчальний фільм «Небезпечна гра: не стань живим товаром!», створений за підтримки представництва «Міжнародної організації з міграції» в Україні.

Студенти коледжу ознайомилися із формами торгівлі людьми та шляхами попередження цього злочину, з’ясували для себе алгоритм безпечної поведінки в різних ситуаціях. Їм було надано телефон регіональної інформаційно-консультативної телефонної «гарячої лінії» з питань попередження та протидії торгівлі людьми: (057) 714-38-50 та Національної «гарячої лінії» з питань запобігання торгівлі людьми Міжнародного жіночого правозахисного Центру «Ла Страда – Україна»: 0-800-500-225.

У відкритій та доступній формі Юрій Чумак відповів на запитання студентів з правових питань.

 Поділитися