MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Паспортні столи Сімферополя відмовилися від незаконного побору

09.06.2013   
Відділення Державної міграційної служби в Сімферополі і Сімферопольському районі припинили вимагати гроші за вклеювання фотографії в паспорт при досягненні громадянами 25 і 45 років.

Моніторинг паспортних столів кримської столиці показав, що відділення Державної міграційної служби в Сімферополі і Сімферопольському районі припинили вимагати в обов’язковому порядку гроші за вклеювання фотографії в паспорт при досягненні громадянами 25 і 45 років.

Нагадаємо, що дана послуга не внесена до офіційного переліку платних послуг, які можуть надавати підрозділи паспортної служби, а тому вимоги про її оплату є незаконними.

«Вклейка фотографії в паспорт безкоштовною в усіх паспортних столах Сімферополя і Сімферопольського району», – повідомила інформаційному порталу «Події Криму» юрист сімферопольської правової громадської приймальні Альона Луньова, що здійснювала моніторинг.

Винятком був паспортний стіл Центрального району міста, в якому до цих пір висів старий прейскурант 2012 року. На прийомі у начальника правозахисниця пояснила, що працівники ДМС незаконно беруть з людей гроші. Тому старий прайс і оголошення про необхідність сплати 25 гривень за вклейку фото зняли.

За словами А. Луньової, повторна перевірка даного паспортного столу показала, що гроші за вклейку фотографій в паспорт вже не беруть.

Відмова від незаконного платежу стала результатом серії журналістських статей і скарг правозахисників, після яких керівництво підприємства «Крим-Інформ-Ресурси», що надає платні послуги у паспортних столах, пішло на поступки.

Проте, як показав моніторинг, в інших регіонах Криму паспортисти ще продовжують практикувати незаконні побори з громадян. З цією практикою правозахисники боротимуться й надалі.

 Поділитися