MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російські спецслужби через суд домоглися права прочитати переписку у Facebook

19.06.2013    джерело: ua.korrespondent.net
Cпецслужби зняли дані з каналів зв’язку учасників справи і записали їх на DVD. Отримана таким чином інформація була використана прокурором на процесі. У листуванні Курочкіна питала у Врублевського, чи безпечно спілкуватися через соцмережу. Обвинувачений відповів позитивно, хоча вказав, що "300% гарантії дати не можу".
Федеральна служба безпеки Росії зуміла отримати повідомлення у Facebook між власником системи платежів Chronopay Павлом Врублевським та свідком у справі про Ddos-атаку проти Аерофлоту. Доступ до листування спецслужба провела без запиту в американську компанію. Так, Тушинський районний суд Москви задовольнив відповідне прохання прокурора і видав санкцію Центру інформаційної безпеки ФСБ на знімання даних з технічних каналів зв’язку і "виїмку даних з ресурсу Фейсбук" про цих людей. Спецслужби зуміли знайти у Facebook профілі Врублевського та свідка, Анастасії Курочкіної, причому на сторінці останньої було виявлене також листування між ними. Однак, як зазначено в документах ФСБ, "компанія Фейсбук розташована на території США і не має представництва в Росії, а тому провести виїмку листування з офіційної позиції зазначеної компанії не є можливим". У зв’язку з цим спецслужби зняли дані з каналів зв’язку учасників справи і записали їх на DVD. Отримана таким чином інформація була використана прокурором на процесі. У листуванні Курочкіна питала у Врублевського, чи безпечно спілкуватися через соцмережу. Обвинувачений відповів позитивно, хоча вказав, що "300% гарантії дати не можу". Після вивчення представлених обвинуваченням матеріалів захист попросив суд не включати їх у дану справу. "Суд давав дозвіл на здійснення виїмки даних, але у відповіді органів дізнання прямо сказано, що цього зробити не вдалося", - наголосив адвокат Ігор Фельдман. "Існують міжнародні угоди, які дозволили б російським правоохоронним органам отримати законний доступ до вказаних матеріалів, - зазначив адвокат Павло Зайцев. - Замість цього був здійснений злом сервера на території іншої країни. Таким чином рішення суду не може виконуватися". Прокурор Сергій Котов у відповідь процитував Остапа Бендера: "Може, вам ще й ключі від квартири дати, де гроші лежать". "Хто ж вам буде розповідати, як і хто здійснює оперативні заходи", - зазначив прокурор. Нагадаємо, раніше творець проекту Wikileaks Джуліан Ассанж заявив, що Google має закриті угоди з адміністрацією США, які поширюються на найвищий рівень в американському уряді.
 Поділитися