MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Копії паспортів українських громадян продають гуртом і вроздріб.

26.07.2013   
Степан Терновий
Популярна серед українських користувачів Інтернету соціальна мережа "Вконтактє" зарясніла оголошеннями: «Продам скины (копии) украинских паспортов - Киев и другие регионы, к некоторым есть пенсионные, идентификационные коды, также есть пасы граждан Евросоюза, $2-4 за штуку. Оптовикам скидки - до $1,5 за один»

Популярна серед українських користувачів Інтернету соціальна мережа "Вконтактє" зарясніла оголошеннями: «Продам скины (копии) украинских паспортов - Киев и другие регионы, к некоторым есть пенсионные, идентификационные коды, также есть пасы граждан Евросоюза, $2-4 за штуку. Оптовикам скидки - до $1,5 за один».

Подібні оголошення (пропозиції) мають свою аудиторію (попит): «Куплю крупную партию незасвеченных паспортов. Нужны новые лица», або «Нужны копии паспортов украинок от 23 до 30 лет».

Зрозуміло, що метою збуту копій є потяг до легкої наживи, а метою придбання, банальне шахрайство. один за допомогою "підсадних качок" робить собі покер-кар'єру, інші відкривають на підставних осіб "електронні гаманці", чи цілі підприємства, або ж просто бере кредити, які, властиво, не збирається повертати. Хтось "роздуває штати", а зарплатню "мертвих душ" привласнює, хтось дурить клієнтів на сайтах знайомств...

Різні експерти вказують різні джерела надходження на "ринок" копій паспортів та інших персональних даних. Найбільше підозр викликає доброчесність працівників пунктів обміну валют, які, згідно до розпорядження НБУ, мусять копіювати та зберігати персональні дані всіх суб'єктів валютних операцій. Далі йдуть: банківські установи, колекторські фірми та дилери операторів мобільного зв'язку. Але є ще одне потужне джерело персональних даних,-- це державні органи, зокрема місцеві представництва Пенсійного фонду, а також ЖЕК'ки та інші підприємства, що надають комунальні послуги. Останні "відзначились" на виборах до Верховної Ради України 2012 року, щедро допомагаючи меґатонами персональних даних штабам Партії регіоні.

В Україні ухвалений Парламентом і діє Закон "Про захист персональних даних". Є ціла державна установа, яка має опікуватись тим, аби персональні дані громадян України залишались би й надалі,-- персональними, а не ставали легкою здобиччю для різноманітних шахраїв. Однак, ми бачимо, що попри Закон, попри охоронну інституцію, в Україні de facto виник ринок персональних даних. А міліція, що така прутка, як мова заходить про Інтернет,-- ні пари з вуст.

Властиво, що розпорядження НБУ про збір та збереження персональних даних суб'єктів операцій з обміну валют, є сумнівним з позиції правозахисту. А як є добре відомо, що порушує хоч одне з людських прав, порушує, принаймні, ще одне!

Отже, шановні громадини, справа захисту ваших персональних даних,– то ваша особиста справа. Будьте пильними, сповіщаючи ваші персональні дані!

 Поділитися