MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тривалість життя українців нижче середнього показника по Земній кулі

30.07.2013   
Юрій Нужний
За відсутності потужного міграційного припливу ззовні населення України буде скорочуватися, принаймні, протягом найближчих десятиліть.

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Елла Лібанова передбачає, що населення України буде скорочуватися протягом найближчих десятиліть.

 

Про це вона заявила в інтерв’ю «Главкому». «Причини цього – дуже висока смертність, низька народжуваність і достатньо «старе» населення», – зазначила Лібанова.

 

При цьому вона зауважила, що, якщо висока частка людей старшого віку і низька народжуваність повністю відповідають сьогоднішнім європейським реаліям, то така висока смертність – жодним чином.

 

«Найбільш неприємною є динаміка показників смертності. Якщо на початку 60-х минулого століття ми посідали передові позиції в світі за цим ключовим показником, то зараз Україна займає передостаннє місце серед усіх країн Європи і Центральної Азії. За даними ООН, тривалість життя українців нижче середнього показника по Земній кулі», – повідомила Лібанова.

 

Щодо прогнозів вікової структури, то, за словами головного демографа України, жінок, швидше за все, буде більше, ніж чоловіків. І частка пенсіонерів відчутно збільшуватиметься.

 

«На жаль, за відсутності потужного міграційного припливу ззовні населення України буде скорочуватися, принаймні, протягом найближчих десятиліть», – прогнозує Лібанова.

 Поділитися