MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Йому було 20, коли його "підставили". Зараз йому 24 і йому "світить" довічне ув’язнення. (+відео)

08.08.2013    джерело: pravda.if.ua
Степан Терновий
«Його привезли на суд, він був дуже побитий. Його вішали на лом між сейфами і били пляшкою з водою. Йому палили між пальцями папір. Йому перекривали дихання», - розповідає мама затриманого Жанна Струц.

Жінка стверджує, хлопець ні в чому не винен.

Його обманом викликали з дому, завезли з чорного ходу у відділок, і добу катували, вибиваючи зізнання у вбивстві.

«Його привезли на суд, він був дуже побитий. Його вішали на лом між сейфами і били пляшкою з водою. Йому палили між пальцями папір. Йому перекривали дихання», - розповідає мама затриманого Жанна Струц.

Романа судять за вбивство валютника. За словами свідків, на чоловіка напали троє невідомих і викрали сумку з грошима. Через тиждень постраждалий помер. Спершу затримали товариша Романа, Василя Гошовського, у якого під час обшуку знайшли 100 тисяч гривень. Через 5 днів хлопець сказав, що таку суму на зберігання йому дав Роман.

Мама каже: справу шили білими нитками з самого початку.

«31-го числа його взяли, казали, що взяли 1-го. Потім фактичне затримання 5-го числа слідчий пише. То я вже не знаю, скільки разів його взагалі затримували», - каже мама затриманого Жанна Струц.

Захисник звинуваченого каже: слідчі проігнорували алібі хлопця, у день у вбивства він був вдома з батьками, а ще приховали та й сфальсифікували докази. За словами адвоката та матері, з дому одяг Романа забрали чистим, а вже згодом виявили на ньому сліди крові. Під час обшуку жінку попросили підписати чисті аркуші з печатками та автографами понятих. А на суді хлопець відкрито заявив – його били. Втім, це проігнорували.«Якщо 2 квітня працівник оглядав одяг і упакував його з печаткою НДЕКЦ. З цього ми робимо висновок, що в розпорядженні працівників карного розшуку були лишні бірки», - каже захисник обвинуваченого Володимир Соботник.

Про фальсифікацію доказів говорять навіть самі слідчі. В інтерв’ю громадському телебаченню один із працівників міліції зізнався, що хлопця підставили. «Це робить експерт. Експерт до тіла заходить, в шприц набирає кров. Шприц кладе в холодильник», - каже слідчий Василь Зунза.

Та прокурор непохитний – всі факти перевірили. Катування не було і провина обвинуваченого начебто очевидна. «Остаточне рішення буде за судом», - заявляє державний обвинувач у суді Денис Свєрідов.

Романові загрожує довічне ув’язнення.

Йому лише 24 роки. 3,5 з них хлопець провів за ґратами. У школі та коледжі про нього найкращої думки, там не вірять, що він міг вчинити такий злочин.

Мати обвинуваченого не здається – у пошуках правди готова дійти до Європейського суду з прав людини.

 Поділитися