MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україні необхідно терміново прийняти план з прав людини

08.08.2013   
Степан Терновий
Нещодавно, Комітет з Прав Людини в Женеві розглянув 7-й періодичний звіт щодо дотримання прав людини в Україні. Подаємо реакцію на цю подію норвезького фонду «Будинок прав людини».

Нещодавно, Комітет з Прав Людини в Женеві розглянув 7-й періодичний звіт щодо дотримання Міжнародного пакту про громадянські та політичні права в Україні.

“У підсумковому документі Комітету (Заключних зауваженнях) підкреслена необхідність найшвидшого прийняття плану з прав людини та здійснення конкретних кроків для його реалізації.”, -- заявив у четвер, 8 Серпня 2013, Флоріан Ірмінгер, керівник адвокаційних проектів у фонді «Будинок Прав Людини».

Флоріан Ірмінгер вважає, що план має починатися з реформи судової системи для забезпечення її незалежності, а також для забезпечення незалежності юристів.

Співпраця з національними НУО

Ane Тусвік Бонде, регіональний менеджер по Кавказу та Східній Європі додала, що Україна знаходиться на вирішальному етапі, коли потреба сильного громадянського суспільства, яке може підштовхувати владу, є дуже важливою. “Фонд Дім Прав Людини співпрацює з національними неурядовими організаціями для того, щоби повідомлення українських захисників прав людини почули як на міжнародному, так і на національному рівнях. Тому цього року у Києві зусиллями українських НУО має бути створено Будинок Прав Людини”, - каже вона.

В процесі розгляду звіту Комітет з прав людини визначив низку сфер недотримання Україною Міжнародного Пакту про Громадянські і Політичні Права.

 

Зауваження та рекомендацій Комітету з Прав Людини

Наприкінці липня Комітет з Прав Людини ухвалив підсумкові зауваження та рекомендації для України, які відображають зміст обговорень, що відбулися при вивченні звіту:

Запобігання проявам дискримінації

Особлива увага приділяється питанню про недопущення дискримінації, включаючи дискримінацію щодо ЛГБТ та меншин, зокрема, ромського та кримськотатарського народів. Україні настійливо рекомендують вжити адекватних і ефективних заходів з протидії мові ворожнечі та расистським нападам на осіб через їх сексуальну орієнтацію або ідентичність.

Рівні права і можливості

Гендерна рівність залишається серйозною проблемою в Україні. Жінки, як і раніше, в значній мірі не представлені у вищих сферах. Україна повинна прийняти Державну програму забезпечення рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків, та вжити інших заходів, спрямованих на забезпечення гендерної рівності; та ефективно їх втілити.

Право на свободу вираження поглядів

Україні потрібно забезпечити захист та безпеку журналістів та правозахисників, та в повній мірі гарантувати право на свободу вираження поглядів.

Україна мусить гарантувати незалежність судової системи, її не підконтрольність будь-якому політичному впливу або впливу виконавчої влади, а також забезпечити, щоби процедура призначення, тимчасового відсторонення, або звільнення суддів була чітко визначеною.

Право на свободу мирних зібрань

Комітет висловлює стурбованість у зв’язку з відсутністю внутрішньої законодавчої бази, що регулює проведення мирних зібрань, зокрема, застосуванням національними судами застарілих правил, які не відповідають міжнародним стандартам та серйозно обмежують право на свободу мирних зібрань. Він також стурбований повідомленнями про те, що більш, ніж 90 відсотків подань органів місцевого самоврядування щодо заборони мирних зібрань задовольняються судами. При цьому Комітет відзначив, що проект закону про порядок організації і проведення мирних подій був нещодавно представлений на розгляд Верховної Ради.

 

Україна має вжити всіх необхідних заходів для встановлення правових механізмів і відповідних процедур для врахування позиції Комітету з Прав Людини та отримання максимального ефекту від виконання його рішень.

 Поділитися