MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Одеські роми звинувачують правоохоронців в упередженому ставленні

11.08.2013   
Юрій Нужний
Міліція, прокуратура і суд протягом вже 5 років не можуть довести до завершення розслідування вкрай жорстокого вбивства ромського юнака. Ромська громада стверджує: справу навмисно затягують через національність загиблого.

Міліція, прокуратура і суд протягом вже 5 років не можуть довести до завершення розслідування вкрай жорстокого вбивства ромського юнака, що сталося в селі Великодолинське Овідіопольського району Одеської області.

Ромська громада стверджує: справу навмисно затягують через національність загиблого.

Як повідомив голова правління ромської громади в Одеській області Сергій Єрмошкін, злочин було скоєно в жовтні 2008 року. 17-річного рома Максима Роту 35 разів вдарили ножем в обличчя і шию. Після вбивства над тілом загиблого поглумилися.

Головний підозрюваний у вбивстві – житель с. Великодолинське незабаром був затриманий на кордоні з Молдовою. Було порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). За словами представників ромської громади, на цьому етапі розслідування фактично заклякло.

Після введення нового Кримінального процесуального кодексу, рішенням суду від 4 липня 2013 року обвинувачений взагалі був звільнений з-під варти.

«Швидше за все, це пов’язано з тим, що вбили цигана. Я можу перерахувати десятки злочинів, в результаті яких постраждали роми. Найчастіше розслідування в таких випадках практично не ведуться», – заявив Сергій Єрмошкін.


До речі, в Одеській області проживає близько 22 тисяч ромів. Однак, як запевняє Сергій Єрмошкін, ці дані є застарілими. За його словами, більшість ромів Одещини займаються торгівлею і приватним підприємництвом. Частина з них мають вищу освіту в галузі юриспруденції, економіки, медицини, фармацевтики, педагогіки. Тільки цього року студентами стали майже 30 молодих ромів. Є серед циган інженери і держслужбовці.Крім того, в Одесі є два доктори наук з числа ромів – сам Єрмошкін і декан факультету української філології педуніверситету. Правда, отримання вищої освіти серед жінок «веде рахунок на одиниці».

Нагадаємо, Сергій Єрмошкін брав участь у підготовці дослідження «Моніторинг дотримання прав ромів у діяльності правоохоронних органів», яке цьогоріч провели експерти та представники неурядових громадських організацій за підтримки програми «Рома України» Міжнародного фонду «Відродження».

 Поділитися