MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Протидію торгівлі людьми на Харківщині необхідно організувати на системному рівні

09.09.2013   
Георгій Кобзар

Моніторинг виконання Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, проведений на території Харківської області, показав, що ця діяльність вимагає кращої координації і більшої уваги до жертв сучасного рабства – в першу чергу, трудової експлуатації.

Про це заявив під час прес-конференції, що відбулася 5 вересня 2013 р. у прес-центрі інформаційного агентства «Status Quo» голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрій Чумак.

Він зазначив, що, хоча на профілактику та протидію торгівлі людьми планувалося виділити з обласного бюджету в 2011- 2012 рр. понад 250 тис. грн., проте , на практиці в 2011 р. було профінансовано лише 13,2 тис. грн., а в 2012 р. – 20 тис. грн. (а за інформацією Облради – 16,8 тис. грн.). Ні копійки на цю діяльність не було виділено в 2011-2012 рр. в рамках «Програми профілактики правопорушень у Харківській області», хоча заплановано було виділення 186 тис. грн.

Але і в таких умовах досить активно здійснювалася діяльність з профілактики торгівлі людьми, до чого були залучені державні органи, навчальні заклади, неурядові громадські організації. Про певний прогрес у боротьбі з торгівлею людьми говорить, зокрема, і збільшення кількості порушених кримінальних справ (розпочатих кримінальних проваджень).

Водночас, як зазначив правовий експерт Харківської міської організації міжнародної організації «Жіноча громада» Андрій Стеценко, всі справи за ст. 149 Кримінального кодексу України, розглянуті останнім часом в судах Харкова й області, стосувалися тільки торгівлі людьми, пов’язаної з сексуальною експлуатацією. Справи по трудовій експлуатації взагалі відсутні, що свідчить про значний рівень її латентності. Також, на думку А. Стеценка, головним недоліком третини судових вироків є надмірна м’якість призначеного покарання, що не забезпечує необхідного профілактичного ефекту в соціумі.

Як визнав начальник відділу по боротьбі з торгівлею людьми управління карного розшуку Головного управління МВС України в Харківській області Юрій Фалько, міліції дуже складно зібрати докази злочинної діяльності організаторів трудової експлуатації. Разом з тим, Харківська область, за словами Ю. Фалька, на сьогоднішній день знаходиться на 4-му місці в Україні за кількістю виявлених злочинів у сфері торгівлі людьми.

Голова ХГОМО «Жіноча громада» Ольга Білецька зазначила , що низький рівень довіри населення до державних органів та поінформованості про можливість отримати допомогу постраждалим від торгівлі людьми призводять до того, що до владних структур і правоохоронних органів звертається лише невелика частина тих, хто є жертвами сучасного рабства. Тому важлива інформаційна робота, в тому числі, регіональної телефонної «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми 714-38-50. За 10 років її існування фахівцями ХГОМО «Жіноча громада» надано більше 5000 консультацій. З вересня поточного року роботу лінії підтримує Департамент соціального захисту Харківської облдержадміністрації.

Як розповіла головний спеціаліст Департаменту соціального захисту населення ХОДА Наталія Сухорукова, при облдержадміністрації нещодавно створена координаційна рада, одним із завдань якої є координація зусиль, спрямованих на протидію торгівлі людьми. Наступний крок – затвердження Програми протидії торгівлі людьми на 2014-2015 рр. Проект Програми розроблений групою фахівців за широкої участі громадських організацій, відповідає вимогам українського законодавства і передбачає адекватне фінансування для її виконання.

Довідка:
Звіт Всеукраїнської Коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми, підготовлений у контексті моніторингу виконання Україною Конвенції Ради Європи про протидію торгівлі людьми, засвідчив, що Україна повинна докласти більше зусиль для захисту осіб, постраждалих від сучасного рабства.
Проаналізувавши інформацію, зібрану організаціями – членами Коаліції в 14 регіонах України (АР Крим, Вінницька, Волинська, Донецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Чернівецька області), Коаліція дійшла до висновку, що, незважаючи на певний прогрес в останні 2,5 роки, українська влада не створила на сьогодні дієвих механізмів захисту прав осіб, постраждалих від торгівлі людьми.
Надання державою статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми і, відповідно, права на отримання передбаченої законодавством допомоги, відбувається з порушеннями прав людини і конфіденційності. Система виявлення постраждалих на надання їм допомоги працює нескоординовано, відповідальним чиновникам не вистачає знань і навичок для виконання законодавчих вимог у цій сфері. Плани реабілітації та реінтеграції, складені державними установами, фактично не виконуються, в тому числі, через брак фінансування на окремі види допомоги. Через недосконалість законодавства залишається невирішеним питання захисту іноземців та осіб без громадянства, які постраждали від торгівлі людьми на території України.
У звіті Коаліції також представлені висновки за 3-ма іншими напрямками: політика з протидії торгівлі людьми, запобігання торгівлі людьми і кримінальне переслідування торговців людьми.

 Поділитися