MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисний загін спеціального провадження

18.10.2013   
Юрій Чумак
У серпні поточного року в структуру Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини були внесені зміни та створено відділ спеціальних проваджень.

З цього приводу кореспондент взяв інтерв’ю у Юрія Бєлоусова – представника Уповноваженого – керівника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму, з «надр» якого і народився новий відділ.

- Юрію Леонідовичу, яка передісторія створення спеціального відділу в складі Секретаріату Омбудсмена, адже вже існує відповідний Департамент, очолюваний Вами.

- Одразу підкреслю, що цей новий відділ не входить до складу Департаменту з питань реалізації НПМ, тому що НПМ не займається розслідуваннями, а здійснює заходи, спрямовані на превенцію (попередження) тортур та неналежного поводження.

В той же час, до Уповноваженого надходять скарги на катування та жорстоке поводження. Відповідно до законодавства, вони спрямовуються до прокуратури для проведення розслідування. І не просто «за належністю», а з обов’язковою вимогою щодо надання до Секретаріату результатів перевірки, оскільки остаточну відповідь заявнику на його скаргу до Омбудсмена надає саме Уповноважений.

Однак аналіз матеріалів цих перевірок засвідчив, що в окремих випадках вони проводяться не досить ефективно. Були навіть встановлені факти, коли прокуратура переправляла скарги на дії працівників міліції до тих органів внутрішніх справ, на які скаржилися громадяни.

Тому у березні цього року Омбудсмен звернулася з поданням до Генеральної прокуратури України, в якому зазначалося, що, згідно з практикою Європейського суду (наприклад, рішення «Савіцький проти України») по справам за ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (заборона катувань), неефективними вважаються розслідування за скаргами на катування, якщо проведення перевірок за ними доручалося тому ж органу (райвідділу), на який особи скаржилися. На думку Суду, такі перевірки суперечать вимогам безсторонності та об’єктивності.

Нагадаю, що Європейський суд за справою «Савіцький проти України» наприкінці 2012 року визнав з боку нашої держави порушення ст. 3 Європейської конвенції та присудив виплатити скаржнику майже 51 тис. євро в якості компенсації матеріальної шкоди та 100 тис. євро – моральної шкоди.

Після цього подання Омбудсмена прокуратура фактично перестала допускати у своїй діяльності подібні прояви.

Але, з огляду на те, що опрацювання окремих скарг громадян на катування та жорстоке поводження, що надходять до Секретаріату Омбудсмена, іноді вимагає безпосереднього ознайомлення з проблемою задля отримання об’єктивної оцінки ситуації, було прийнято рішення, відповідно до повноважень, закріплених Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», створити відділ спеціальних проваджень. Який здійснює розслідування за заявами, що надходять до Уповноваженого, в разі, якщо Омбудсмен має обґрунтовані сумніви в ефективності та неупередженості здійсненої раніше перевірки.

- Чим провадження, здійснювані працівниками Секретаріату Омбудсмена, відрізняються від тих, що проводяться прокуратурою та, ймовірно, проводитимуться майбутнім Державним бюро розслідувань?

- На відміну від досудових розслідувань, які проводяться правоохоронними органами для розкриття кримінальних правопорушень (злочинів), здійснення таких проваджень працівниками Секретаріату Уповноваженого є складовою парламентського контролю за дотриманням конституційних прав і свобод громадян на етапі розслідування скарги, у даному разі – на катування та/або жорстоке поводження.

І Генеральний прокурор з розумінням поставився до ініціативи Уповноваженого та висловив підтримку цій новації, оскільки відтепер фахівці Секретаріату Омбудсмена будуть сприяти проведенню ефективних розслідувань у справах, практично надаючи необхідну допомогу працівникам прокуратури.

Критеріями для відкриття провадження у справі про порушення прав і свобод
людини і громадянина за фактами катувань або жорстокого поводження можуть бути тяжкість скоєного порушення, в якому звинувачуються працівники правоохоронних органів, неналежно проведене розслідування за скаргою, значний суспільний резонанс події тощо. Рішення про відкриття провадження приймає Уповноважений.

У таких випадках працівники відділу спеціальних проваджень Секретаріату Уповноваженого здійснюють виїзди на місця, опитують заявників та всіх учасників інциденту, спілкуються з працівниками внутрішньої безпеки МВС та прокуратури. За результатами спеціального провадження готується акт реагування Уповноваженого, який спрямовується відповідним органам.

- І наскільки результативними є такі провадження?

- Такий підхід дає свої позитивні наслідки, адже вже декілька разів за результатами спеціальних проваджень, здійснених працівниками Секретаріату Омбудсмена, прокуратурою були поновлені кримінальні провадження за зверненнями громадян щодо неналежного поводження з боку правоохоронців.

Приміром, жителька Тернопільської області звернулася до Омбудсмена зі скаргою на побиття та незаконне затримання її неповнолітнього сина працівниками патрульної служби. Розслідування, що проводилося правоохоронцями, на її погляд, було неефективним, і у заявниці були всі підставі вважати, що винні у скоєнні злочину можуть уникнути покарання. Працівники відділу спеціальних проваджень, виїхавши, за дорученням Уповноваженого, на місце події, зібрали значний обсяг матеріалів, які після опрацювання були спрямовані до Генеральної прокуратури України. За результатами розгляду матеріалів Уповноваженого прокуратурою було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень, що супроводжувалося насильством).

Також з Закарпатської області до Секретаріату Уповноваженого надійшла скарга від громадянина, який скаржився на побої з боку посадової особи одного з райвідділів міліції. Незважаючи на те, що скарга була передана для проведення розслідування до прокуратури, наступні звернення від скаржника дали підстави вважати, що перевірка, на жаль, не була проведена належним чином. Після роботи на місці події працівників відділу спеціальних проваджень Секретаріату Уповноваженого, прокуратура поновила раніше закрите кримінальне провадження.

До речі, крім проваджень за окремими порушеннями прав людини, новостворений відділ займається також спеціальними провадженнями щодо системних порушень, які виявляються в роботі правоохоронних органів. Так, за недовгий час свого існування, означений відділ провів 2 розслідування, які мають важливе значення, без перебільшення, для всього суспільства: стосовно незаконного дактилоскопіювання в органах внутрішніх справ та порушення права на правову допомогу в діяльності ДАІ МВС України.

- А чи немає у Вас побоювань стосовно того, що відділ, який так продуктивно працює, через деякий час буде просто завалений великим масивом роботи.

- Наразі відділ спеціальних проваджень налічує 7 чоловік, але його штат ще не повністю укомплектований. Знаю, що працівники цього відділу завжди будуть віддано та професійно служити ділу відстоювання прав людини, робити все, що від них залежить, задля того, щоб наші громадяни відчували себе захищеними від свавілля з боку окремих «перевертнів у погонах».

Отже, без роботи сидіти працівникам відділу спеціальних проваджень, на жаль, не доведеться.

Інтерв’ю записав Юрій Чумак

 Поділитися